Sausainiai su šokolado gabaliukais – tikra naminių sausainių klasika. Vanile dvelkiantys, purūs, minkšti ir be galo skanūs. Toks jaukus kepinys, kurį smagu tiek gaminti, tiek krimsti, kai pasaulis už lango skendi baltuose pataluose. Sausainių receptas į mano virtuvę atkeliavo iš amerikiečių tinklaraščių, tik aš nuo tradicinio recepto nubraukiau beveik pusę cukraus kiekio, taip pat pabandžiau dalį šokolado lašelių keisti tikru šokoladu ir praturtinti riešutais.
Apie šokoladą. Tradiciniame recepte sausainiai su šokolado gabaliukais kepami beriant šokolado lašų. Juos drąsiai galime keisti laužytu juodu ar pieniniu šokoladu – šokolado kvadratėlius beriant į tešlą užtenka perlaužti per pusę. Su tikru šokoladu man šie sausainiai net skanesni nei su šokolado lašeliais. Pastarieji pranašesni tik patogumu – nereikia laužyti šokolado. Dalį šokolado sausainiuose galime pakeisti mėgstamais riešutais – migdolais, lazdyno riešutais, žemės riešutais. Ypač skanu, jei riešutai kiek paskrudinti, tačiau tai nebūtina. Recepte surašytam produktų kiekiui reikia apie 1,5 stiklinės šokolado arba šokolado ir riešutų mišinio. Jei nebersime riešutų, vien laužysime šokoladą, jo reikės apie 150 g.
Kad sausainiai su šokolado gabaliukais iškeptų puikiai:
• Visų pirma – neperkepkime jų. Sausainius reikia traukti iš orkaitės vos jiems pradėjus gelsti, nors ir gali atrodyti, kad sausainiai dar neiškepę. Tik taip kepiniuose išliks saikingas drėgnumas, jie netaps sausi ir birūs.
• Kiaušiniai ir sviestas turi būti kambario temperatūros.
• Kruopščiai išmaišykime sausus produktus, nebijokime naudoti sodos – ji sausainiams suteikia purumo, valgant jaučiasi tik švelniu poskoniu. Jei jo nenorime – sodą keiskime kepimo milteliais.
- 225 g sviesto
- 180 g cukraus (geriau rudo)
- 2 kiaušinių
- 1 šaukštelio vanilinio cukraus
- 480 g miltų
- 1 šaukštelio sodos
- 1 šaukštelio druskos
- 1,5 stiklinės šokolado, galima maišyto su riešutais
Gaminame ypatingai skanius sausainius su šokolado gabaliukais:
1. Kambario temperatūros sviestą išplakame su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki purios šviesios masės, plakti reikia apie 4-5 minutes.
2. Toliau plakdami įmušame po vieną kiaušinius ir vėl išplakame iki vientisos masės.
3. Kitame inde kruopščiai išmaišome persijotus miltus su druska ir soda.
4. Sausą miltų mišinį išmaišome su sviesto, cukraus ir kiaušinių mase iki vientisos tešlos. Saujelę šokolado atidedam viršui pabarstyti, likusius – įmaišome į tešlą.
5. Formuojame sausainius su šokolado gabaliukais. Rankomis suformuojame vos didesnius nei stalo teniso kamuoliukas rutuliukus ir dedame į kepimo popieriumi išklotą skardą, palikdami didesnius tarpus, nes sausainiai kiek pasileis į šonus. Toliau galime daryti dvejopai. Jei norime tvarkingų ir storesnių sausainių, kaip mano nuotraukoje apačioje – sausainius pabarstome likusiu šokoladu ir šauname kepti. Sausainiai kepant kiek susileis ir subliūkš, tačiau visumoje išliks storesni, apvalesni. Jei norime platesnių, plokštesnių, netvarkingų sausainių, kaip nuotraukoje viršuje, tešlos rutuliukus paplojame šakute, tada pabarstome likusiu šokoladu ir šauname kepti
Abiem atvejais sausainius kepame apie 12 minučių įkaitintoje iki 180 laipsnių orkaitėje, atidžiai sekdami, kad neperkeptų. Paliekame atvėsti ant grotelių 5 minutes.
Sausainiai su šokolado gabaliukais išlieka skanūs ilgesnį laiką, tik laikykime sandariai uždarytame inde. Ir kruopščiai paslėpkime, kitaip jie bemat ištirps!
Nuotraukos ir tekstas: © Alvilė Rimaitė
Taip pat skaitykite:
„Kokosiniai sausainiai vaikams“
„Cinamoniniai sausainiai“
Parašykite komentarą