2 receptai greitoms kalėdinėms dovanoms pyragas ir avižiniai sausainiai stiklainyje

2 receptai greitoms kalėdinėms dovanoms – pyragas ir avižiniai sausainiai stiklainyje

Man labai patinka valgomos kalėdinės dovanos paruoštukų forma – jas nebūtina sušveisti greitu metu, galime paslėpti saugiai ir išsitraukti didžiajam kalėdiniam saldumynų potvyniui atslūgus; jos puikios šeimoms su vaikais – maži žmonės pasijaučia, oho, kokiais kepėjais, juk pusiau paruoštus kepinius labai paprasta pagaminti. Ir tokios valgomos dovanos labai dailiai, kalėdiškai atrodo – nors pagaminamos vienas du, savyje talpina tikrą dovanojančio žmogaus šilumą. Pristatau 2 savo receptus – kalėdinį pyragą butelyje ir avižinių sausainių kepimo mišinį stiklainyje.

Graikiškais riešutais gardintas kalėdinis pyragas stiklainyje

Reikės:

  • 1,7 stiklinės rupių arba baltų kvietinių miltų
  • žiupsnelio druskos
  • 1,2 šaukštelio kepimo miltelių
  • 0,3 stiklinės kakavos
  • 120 g rudo cukraus
  • 1–2 saujų graikiškų riešutų
  • 0,75–1 l talpos dailaus stiklinio indo

Recepte matuojama įprasta 250 ml dydžio stikline.

Apie stiklainio dydį – pyragas idealiai sutelpa 0,75 l talpos stiklainyje. Tačiau tinka ir 1 l talpa – šiuo atveju ant viršaus dėkime daugiau graikiškų riešutų, kuo jų daugiau – tuo pyragas gardesnis.

Apie miltus – rupūs kvietiniai miltai kepiniuose su kakava dera puikiai – pyragas su jais bus klampesnis, turtingesnis ir skanesnis. Tačiau tokių neturint, galime dėti ir paprastus baltus – įdėkime jų keliais šaukštais daugiau nei dėtume rupių.

Gaminame kalėdinio pyrago mišinį valgomai dovanai:

1. Miltus sumaišome su kepimo milteliais.

2. Į švarų ir sausą stiklainį pakaitomis sluoksniuojame: miltai, cukrus, kakava ir vėl: miltai, cukrus, kakava – taip dedame visų sluoksnių po 2 arba 3. Nereikia stengtis dėti visko labai lygiai – sluoksniuokime taip, kad mums būtų gražu.

3. Ant stiklainio viršaus beriame graikiškų riešutų, prieš tai jų puseles susmulkinę į 2-3 dalis, stiklainį uždarome ir, kad dar stipriau pakviptų Kalėdomis, apsukame dailia juostele. Prie jos galime prikabinti ir atspausdintą ar ranka perrašytą žemiau įdėtą receptą, kaip iš šio mišinio išsikepti pyragą.

Kepame kalėdinį pyragą iš mišinio:

1 stiklinę kambario temperatūros pieno sumaišome su 2 kiaušiniais ir 1/3 stiklinės neutralaus skonio aliejaus (rapsų, saulėgrąžų ar kokoso). Beriame į šią masę sausą pyrago mišinį ir vėl išmaišome iki vientisos masės. Pilame į riebalais pateptą kepimo formą ir kepame 175 laipsnių karštumo orkaitėje 30-35 minutes.

Kaip atrodo iškepęs pyragas, matysite šiame įraše, tik mūsiškis, vietoje pertepimo, bus paskanintas puikiais graikiškais riešutais.

greitos kalėdinės dovanos pyragas butelyje

Avižinių sausainių kepimo mišinys stikliniame inde

Reikės:

  • 3 stiklinių avižinių dribsnių
  • 6 šaukštų linų sėmenų
  • 3 šaukštų saulėgrąžų
  • 0,5 stiklinės balto cukraus
  • džiovintų spanguolių, moliūgų sėklų (nebūtinai)

Recepte matuojama įprasta 250 ml dydžio stikline.

Gaminame avižinių sausainių mišinį:

Į stiklainį pakaitomis sluoksniuojame: avižiniai dribsniai, linų sėmenys, avižiniai dribsniai, cukrus, avižiniai dribsniai, saulėgrąžos ir vėl avižiniai dribsniai. Norint, mišinį galime paįvairinti džiovintomis spanguolėmis ir moliūgų sėklomis – dedant juos atskirais sluoksneliais arba sumaišant su avižiniais dribsniais. Stiklainį uždarome ir pasirūpiname ant jo užrašyti žemiau esantį receptą, kaip mišinį paversti sausainiais.

Kepame avižinius sausainius iš mišinio:

170 g sviesto išlydome ant mažos ugnies. Kiek atvėsiname ir sumaišome su 2 kiaušiniais. Beriame sausą mišinį, viską išmaišome. Ant kepimo popieriumi ištiestos skardos šaukšteliu formuojame sausainius, paplojame šakute ir kepame 15-20 minučių 190 laipsnių orkaitėje kol gražiai paruduos.

Kaip atrodo iškepę sausainiai, galite pažiūrėti čia.

Taip pat skaitykite:

25 idėjos valgomoms kalėdinėms dovanoms

Nuotraukos: Vytenio Bagušausko

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *