Vienas šauniausių ir universaliausių Kalėdų dovanų variantų – valgomos dovanos. Jos nuoširdžios, tikros ir labai kalėdinės – menančios dar tuos laikus, kai vienintelėmis Kalėdų staigmenomis ir buvo saldainiai, obuoliai, riešutai ar meduoliai. Valgomas dovanas galime suruošti kaip nuoširdų, kitas dovanas palydintį akcentą; surinkę rinkinį įvairesnių – dovanoti kaip pagrindinę dovaną. Dailiai įpakuotomis skaniomis staigmenomis pradžiuginsime bendradarbius, draugus ir jų vaikus. O bene smagiausia, kad ruošiant valgomas dovanas, namai ir širdys prisipildo jaukumo bei tikros kalėdinės nuotaikos.
Sausaininės dovanos – ne tik gražios ir skanios, bet ir praktiškos: ilgai laikosi, galima pasiruošti iš anksto, daugumos receptų tešlą galime laikyti paruoštą šaldiklyje.
Žemės riešutų sviesto sausainiai Kalėdų nuotaiką ima skleisti vos sušilę orkaitėje – jie nepaprastai gardžiai kvepia. Dovanai galime rinktis tradicinius, arba sausainius be miltų – pastarieji ypač pradžiugins netoleruojančius gliuteno.
Sausainiai su saldainių palyda – pabarstukais puošti sviestinės tešlos, kuriuos galime iškepti eglučių, snaigių ir kitų žiemiškų formų, arba vitražiniai – su lydytos karamelės stikliukais. Pastarieji laaabai patinka vaikams, ypač jei užtupdomi ant pagaliuko.
Linksmi sausainiai – vaizduojantys arbatos pakelius arba sagas. Pastarųjų galime dovanoti net ir visą girliandą suvėrę – ar reikia sakyti, kad ir šie gardumynai vaikams didelį įspūdį padaro?
Kalėdų žvaigždės iš migdolų – prabangesni sausainėliai, kuriuose miltus keičia malti migdolai. Vienas kitas toks sausainis puikiai papuoš paprastesnių sausainių rinkinuką.
Natūraliai spalvoti sausainiai – kaip juos nudažyti dažais iš mėlynių, burokėlių, špinatų ar kakavos – čia.
Meduoliai – valgomų dovanų Kalėdoms klasika. Mažuosius ypatingai pradžiugins meduoliniai namukai, jų galime pagaminti labai nesudėtingų, o kai namai paprastesni, vienu ypu net ir visą kaimą galima iškepti. Vienas variantas – čia, kitas – čia.
Sveikesni gardumynai. Ypatingai skanūs sveikesni „Snickers“ batonėliai, kuriems tereikia datulių, žemės riešutų bei šokolado. Su datulėmis pagaminamas ir kitas sveikas nekeptas skanumynas vaikams. Abejus gardėsius pagamintus, prieš dovanojant laikykime šaldytuve. Puikūs ir sveiki avižiniai batonėliai – tiek kepti, tiek tie, kurių nereikia kepti.
Kalėdinis šokoladainis – prieš savaitę jo nepagaminsime, reikės ruošti prieš pat Kalėdas ir laikyti šaldytuve. Tačiau mieli elniukai ir eglutės mažuosius pradžiugins garantuotai.
Riešutainis – be galo skanus ir kalėdinis gardumynas, kurį pagaminti labai nesudėtinga, jis puikiai gali būti ir paskutinės minutės dovana.
Kalėdos arbatos puodelyje – patiems arbatą gaminti labai smagu – kalėdiniai kvapai tiesiog apkabina namus. Mano receptą rasite čia, čia ir keli pačių pagaminamų prieskonių mišinių receptai.
Saldainiai – Kalėdoms jų galime pasigaminti ypatingų, naminių. Jei šaldiklyje tuime šaldytų braškių, persikų ar aviečių (pastarosioms gamindami pilkime mažiau vandens), galime pagaminti vaikų labai mėgstamų uogų juostelių. Iš šokolado ir žemės riešutų sviesto viens du pagaminsime naminių šokoladinių saldainių.
Jei patys labai gaminti nenorime, galime tiesiog kalėdiškai supakuoti pirktinius saldainius. Viens du šventiškai aprengti ledinukus arba iš saldainių suklijuoti rogutes.
Valgomos Kalėdų dovanoms puikiausiai tinka naminis žemės riešutų sviestas, kurį galima paruošti iš anksto ir laikyti kambario temperatūroje, granolos indelis, o šokoladinių užtepų mėgėjus pradžiugins naminė „Nutella“.
Kad ir ką gaminsime valgomoms dovanoms, jos visos bus nuoširdžios ir ypatingos. Ir, žinoma, norės dailiai atrodyti – gražiausių kalėdinių maišelių, dėžučių, etikečių ir kitų sprendimų įvairovę rasite išskirtinės šventinės atributikos ir dekoracijų parduotuvėje Party Inbox, Sėlių g. 39, Vilniuje arba jų parduotuvėje internete – užsukite ir tikrai išsirinksit!
Nuotraukos: Alvilės Rimaitės (24); Party Inbox (9)
Taip pat skaitykite:
„Kalėdiniai sausainiai – 15 skirtingų receptų“
Parašykite komentarą