riešutainis arba karamelizuotų riešutų griliažas

Riešutainis, arba karamelizuotų riešutų griliažas

Karamelizuotų žemės riešutų gardumynai, taip vadinami brittle, labai populiarūs JAV tinklapiuose – artėjant Kalėdoms, kviečiu ir aš į Gimtadienio mugę šį skanumyną – jis nuostabiai tinka valgomoms kalėdinėms dovanoms. Dailus, riešutinis, paprastai pagaminamas, o skonis..! Tikrai, lyg Gustavas vos nuo kėdės nenukritau – karamelizuotų riešutų griliažas labai primena mūsų vaikystės gardėsį – kukurūzus su irisais. Tik man riešutai dar skaniau!

Kaip išversti pavadinimą brittle, nežinau, labiausiai man šiuo atveju peršasi žodis riešutainis, nors brittle gali būti ir iš sėklų, tarkime, saulėgrąžų kozinakai irgi priskiriami brittle.

Tačiau gana šnekų, eime gaminti. Čia reikėtų žinoti kelis dalykus – tuomet viskas eis kaip iš pypkės. Pirma, nesupanikuoti, kai keliais šaukštais sviesto apveltas cukrus neskubės tirpti – kaitinamas platesnėje keptuvėje, jis tikrai ištirps ir pavirs karamele, tereikia kiek palaukti ir kiek pamaišyti. Antra, kai į karamelę suberiame riešutus, suktis reikia labai mikliai – karamelė sparčiai kietėja, tad reikia nedelsiant ją išploti į plonesnį sluoksnį, nes riešutinį kamuolį valgyti nėra patogu, kad ir koks jis būtų gardus. Dėl šios priežasties, neapsiimkime riešutainį gaminti dvigubomis-trigubomis porcijomis, nebent turime talkininkų, kurie padės sparčiai išskirstyti riešutus į plonesnį sluoksnį.

Reikės:

  • 2 šaukštų sviesto
  • 200 g cukraus
  • stiklinės kepintų žemės riešutų be odelės
  • 1/3 šaukštelio druskos (nebūtinai)
  • 1/3 šaukštelio maltos vanilės (nebūtinai)

Gaminame riešutainį, arba karamelizuotus riešutus griliaže

  1. Pasiruošiame kepimo popieriaus lakštą – galime juo ištiesti kepimo formą, o galime jį tiesiog pasitiesti ant lygaus paviršiaus.
  2. Platesnėje keptuvėje ant vidutinės ugnies ištirpiname sviestą. Supilame cukrų, druską ir maltą vanilę ir išmaišome. Gauname birius trupinius, kuriuos turime ištirpinti. Kartas nuo karto pamaišydami, kaitiname apie 12-15 minučių, kol cukrus ima tirpti, ruduoti ir virsta klampia karamele.
  3. Išmaišę nukeliame nuo ugnies, beriame kepintus riešutus, labai sparčiai sumaišome, dedame ant kepimo popieriaus ir greitai išlyginame į vieną, plonesnį sluoksnį. Galima ant viršaus uždėjus kepimo popieriaus lakštą pakočioti kočėlu.
  4. Riešutainį paliekame kambario temperatūroje, mažiausiai 30 minučių, kol atvės ir sustings. Tada sulaužome norimo dydžio gabalėliais ir gardžiuojamės.
  5. Žemės riešutus šiam gardėsiui galime pakepinti ir patys – kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje tol, kol dailiai apskrus, maždaug 15-20 minučių.

 

Nuotraukos: Alvilės Rimaitės

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *