Pačių gamintos dovanos – ypatingos. Juk jose yra dalelė jas sukūrusio žmogaus, jo laiko ir šilumos. Rankų darbo dovanėlėms visai nebūtini kokie nors specialūs įgūdžiai – tereikia žiupsnio išmonės ir idėjos. Šiandien pristatau kelias pievomis, miškais bei sodais kvepiančias idėjas – jos tiks nedidelėms dovanėlėms draugams (vyresni vaikai gali jas ir patys pagaminti!) ar draugų vaikams; jos taip pat gali būti jaukia palydinčia kompanija didesnei dovanai.
Reikės:
- kinrožės žiedlapių
- džiovintų obuolių
- džiovintų erškėtrožių
- džiovintų apelsinų žievelių
- cinamono lazdelių
- migdolo drožlių
- gvazdikėlių
- kardamono grūdelių
Arbatos pagrindinę masę sudaro pirmosios trys dalys – kinrožės, obuoliai ir erškėtrožės. Likusios dalys – tai prieskoniai, suteiksiantys arbatai ypatingą, kalėdinį aromatą, todėl ir jų kiekį pasirinkite pagal skonį. Gvazdikėlių ir kardamono siūlyčiau dėti nedaug – po 1–2 arbatinius šaukštelius pusei litro mišinio. Jei norėsite stipriau – galėsite vėliau dar kiek pridėti.
Arbatos mišinys „Kalėdos arbatos puodelyje“
Jį gaminti paprasta ir smagu, o į šią veiklą galima įtraukti ir vaikus – kaip matote nuotraukoje, man sėkmingai talkina anuomet dar penkiametis Viliukas. Jei turite bent saujelę pačių rinktų džiovintų obuolių, erškėtrožių ar kitų gėrybių – arbata taps dar ypatingesnė. Jei neturite, pakaks, kad į arbatą įbersite ir dabar, žiemą, nesunkiai sudžiovinamų apelsinų žievelių. O visas kitas gėrybes rasite parduotuvėse. Svarbiausia – Jūsų šiluma ir gera nuotaika gaminant arbatą. Tada ji bus išties ypatinga – tikros Kalėdos puodelyje.
Kalėdinės arbatos receptą galite susikurti ir savo – aš mišinį gaminu į jį dėdama daugelį gėrybių, paprastai randamų ir parduotuvėse perkamose kalėdinėse arbatose. Tik, žinoma, nededu pirktinėje arbatoje dažnai esančio, bet man nepatinkančio priedo – dirbtinių kvapiųjų medžiagų (beje, net nežinočiau kaip jos atrodo). Jau geriau arbata bus švelnesnė, bet tikrai sveika.
1. Imame pasiruoštas gėrybes ir jas susmulkiname iki arbatai tinkamo dydžio. Prieskonius – cinamono lazdeles, gvazdikėlius ir kardamono grūdelius susmulkinti į stambokas drožles galima pasitelkus į pagalbą virtuvinį plaktuką, o dar geriau, kartu su juo ir tėtį šiam darbui atlikti pasikviesti. Kinrožes, obuolius, erškėtrožes ir apelsinų žieveles aš tiesiog sukarpau žirklutėmis tiesiai į skardą, išklotą kepimo popieriumi. Štai čia ir praverčia mažųjų pagalba, žinoma, jei jiems jau galima įduoti žirkles į rankas.
2. Susmulkinę visas gėrybes, gerai sumaišome ir kaitiname 90–100 ºC karštumo orkaitėje apie 10–12 minučių. Arbatos pakaitinimas sustiprina jos aromatą, ji tampa žymiai kvapnesnė, geriau laikosi. Beje, ar namuose ruoštos arbatos mišinys gali būti naudojamas kaip pirktinis – kelis metus, nežinau – mūsų namuose iki pavasario jos paprastai nelieka nei šaukštelio…
3. Pakaitintam mišiniui leidžiame atvėsti ir – opa į kalėdines dėžutes! Kalėdinė arbata – spalvinga ir labai gražiai atrodo tiesiog stikliniuose indeliuose. Tegul Jūsų artimieji, kaskart ją gerdami, pajunta širdyje tikras Kalėdas!
Kvepiantys žolelių maišeliai – padovanok dalelę vasaros!
Vienas toks maišeliukas gali tapti kvapnia staigmena, palydinčia mergaitei dovanojamą drabužį, arba galite maišelių pasiūti visą būrį ir dovanoti kaip kvapnią, rūbų spintą nuo kandžių saugosiančią armiją. Kvepiantys žolelių maišeliai gali būti ir pradedančios siūti mergaitės dovana draugei, jie gali būti įteikti kaip atminimo dovanėlė svečiams ar patupdyti į kalėdinę dovanų pintinę. Kvepiančio žolelių maišelio galimybės plačios – kaip pasiūti ir ką į jį dėti, skaitykite čia.
Prieskonių mišiniai
Namuose paruošti prieskoniniai žolelių mišiniai gali tapti jaukia dovanėle ūgtelėjusiems, virtuvėje sukiotis mėgstantiems dukterėčiai, sūnėnui ar draugų vaikams. Kaip pasigaminti ir kur suberti prieskonių mišinius, skaitykite čia.
Alvilės Rimaitės nuotraukos, straipsnyje panaudota medžiaga iš A. Rimaitės straipsnių, publikuotų 2011-2012 metais leidinyje „Mamos žurnalas“.
Parašykite komentarą