Su niekuo nesupainiojama toji ypatinga prieškalėdinio bruzdulio nuotaika. Pažadinta per radiją suskambusios senos dainos ar atskriejusi snieguoto vėjo gūsiu iš žvarbaus, apniūkusio, dar vienus metus bebaigiančio dangaus. Kad ir kokiais keliais ji mus pasiekia, čiupkime ir nepaleiskime! Įkurdinkime namuose, kad skleistųsi meduoliukų, sausainukų ir gerų jausmų dvelksmais!
Sausainius Kalėdoms paprastai kepu iš anksto, kai prieššventiniai darbai dar nevirsta ant galvos nevaldomu greičiu, darbuojamės kartu su vaikais ir tas namukų, grybukų, žvaigždelių pjaustymas kartu su mažomis švytinčiomis akutėmis, tas jaukus buvimas kartu virtuvėje yra vienas smagiausių dalykų. Todėl ir sugalvojau, kad Gimtadienio mugėje būtinai į vieną vietą reikia surikiuoti sausainius, kurie tinka vaikiškai Kalėdų sausaininei – yra smagūs mažiems žmogiukams gaminti ir dar smagesni į rankutę nusičiupti ir Kalėdomis besidžiaugiant sukrimsti.
Pradėkime nuo tradicinių: gardūs, minkšti, kalėdiniai meduoliai – juos galima iškepti gerokai anksčiau, net mėnesį prieš šventes – išlaikyti sandarioje skardinėje dėžutėje, įdėjus obuoliuką drėgmei palaikyti, jie bus gardesni ir kvapnesni nei tik iškepti.
Smėliniai sausainiai – jų kaip meduolių ilgai brandinti nereikia, tačiau gamybą galite paankstinti pasigamindami tešlą ir ją užšaldydami. Aš jau turiu dvigubą porciją pasiruošusi – šventėms priartėjus, teliks atsišildyti ir su vaikais pasinerti į smagų kočiojimo, pjaustymo ir spalvojimo fabrikėlį.
Kita kvapnių sausainių alternatyva, kurią būtiniausiai kepsiu šiemet šventėms – žemės riešutų sviesto sausainiai – verta gaminti vien dėl namus apgaubiančio pasakiško kvapo, o jau skonis, skonis… Žemės riešutų sviesto sausainius formuokite paprastais blyneliais arba išspauskite nepernelyg iškarpytas formeles.
Tuo tarpu iš cukrinių sausainių tešlos drąsiai spauskite nėriniuotas snaiges ar kitas įmantrias formas – tešla lengvai lygiai kočiojasi, sausainius galima dekoruoti glaistu.
Jei glaisto nenorite, išsikepkite paprastų sviestinių sausainių, kuriuos vaikams bus smagu puošti šokoladiniais saldainukais. Kad būtų labiau kalėdiški, dekoruokite žaliais ir raudonais saldainiais.
Ypatingų, ypatingiausių sausainėlių Kalėdoms galite pasigaminti iš migdolų. Orkaitėje džiovintos kalėdinės žvaigždės ar net visai nekepamas sveikas skanėstas vaikams, kurį sėkmingai išpjaustysite žvaigždelių, širdučių ar eglučių formos.
Kaip patiekti kalėdinius sausainius? Vaikams visada akys iš džiaugsmo išsiplečia, kai ką nors padarai kitaip nei įprasta, todėl drąsiai galite vieną kitą sausainuką ant pagaliuko patupdyti, arba, prieš kepant stora adata pradūrę skylutę, ant eglutės pakabinti. Galima net visą sausaininę girliandą suverti (šiai idėjai rinkitės lengvesnius, tarkim smėlinius, sausainius) arba dekoruoti dovanėles.
Pabaigai – apie kalėdinių sausainių formeles:
Šiais metais atradau, kad vienos sausainių formelės sėkmingai gali pavaduoti kitas. Štai taip skaičiaus keturi formelė gali tapti nykštuko batais arba rausvu Kalėdų senelio maišu. Meškiuko arba imbierinio žmogiuko formelė apversta aukštyn kojomis išpiešiama kaip elniukas. Pažvelkite į savo turimas formeles, pasukite jas į vieną, kitą pusę – gal padarysite netikėtų atradimų? Atradimus spalvokite natūraliais dažais iš kiekvienoje virtuvėje sutinkamų produktų.
Fantazuokime drąsiai kartu su vaikais – tai vienas iš šventės teikiamų džiaugsmų!
Nuotraukos: Alvilės Rimaitės
Parašykite atsiliepimą