Kaip padaryti riešutų sviestą o iš jo chalvą

Kaip pasigaminti riešutų sviestą, o iš jo puikią chalvą

Yra dvi žmonių rūšys: žemės riešutų sviesto valgytojai ir žemės riešutų sviesto nevalgytojai. Turbūt nereikia sakyti, kad mūsų šeima priklauso pirmąjai rūšiai – kitaip apie riešutų sviestą nei rašyčiau, nei galvočiau. O dabar štai rašau: mano įsitikinimu, tai puikus maisto produktas: ant skrebučio užtepei, banano riekučių uždėjai – sotus sumuštinis pusryčiams ar priešpiečiams į mokyklą.

Ir gardumynų iš riešutų sviesto galima skaniausių priruošti: burnoje tirpstančių sausainių, pyragų ir, žinoma, puikią naminę chalvą iš šio sviesto galima pasigaminti. O geriausia, kad ir patį žemės riešutų sviestą yra labai labai paprasta namuose pasidaryti. Naminis žemės riešutų sviestas man gardesnis už pirktinį, jame žymiai didesnis kiekis riešutų, galima nedėti jokio cukraus bei kitų nedraugiškų priedų. Ir jis gerokai pigesnis.

Beje, žemės riešutų sviesto receptas Gimtadienio mugėje yra seniai, tik nukištas jis buvo tolybių tolybėje, kažkur prie pirmųjų įrašų kaip priedas tupėjo ir nepatenkintas bambėjo, kad esąs toks geras dalykas, ir taip dažnai mano naudojamas, o svetainėje įspraustas į didžiausią užkampį, kokį begalima įsivaizduoti. Ką gi, naminė chalva iš žemės riešutų sviesto, yra, mano galva, daugiau nei puiki proga į dienos šviesą išvesti ir pakartoti gerbiamo riešutų sviesto receptą:

Apie 650 ml sviesto reikės:

  • 1 kg žemės riešutų (geriau be odelių),
  • 2 šaukštelių druskos,
  • 2-3 šaukštelių neutralaus skonio aliejaus (pvz. rapsų).

Gaminame žemės riešutų sviestą:

Labai nesudėtinga jį pagaminti, tik reikia gana galingo kombaino. Teko girdėti, kad gamina šį skanėstą ir su blenderiu, tačiau tuomet gamybos procesas išsitempia iki valandos ar daugiau…

  1. Žemės riešutus pakepiname iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje tol, kol gerai apskrus (maždaug 15-20 minučių).

2. Ištraukę iš orkaitės ataušiname. Jei su odelėmis – išvalome.

3. Dedame į kombainą su tokiais be galo aštriais peiliais ir paleidžiame smulkinti. Iš pradžių riešutai pavirsta į miltus, o vėliau, išleisdami savo riebalus, pamažu tampa tirštu, klampiu sviestu. Smulkinti reikia ilgai, todėl nenorint sudeginti kombaino, malti reikia ne ilgiau minutės ir po to leisti jam atvėsti kelias minutes. Aš susmulkinu per 4-5 kartus.

4. Baigiant smulkinti įberiame druskos, įpilame aliejaus. Paragaujame ir pagal skonį galime dar dėti kiek druskos, arba, jei kam norisi saldžiau – cukraus kiek įberti. Trumpam paleidžiame kombainą, kad išsimaišytų ir – sviestas paruoštas. Belieka patalpinti jį į švarius, sandariai uždaromus indus. Sviestas laikomas kambario temperatūroje (ne šaldytuve!) porą savaičių.

Norinčius daugiau sužinoti apie riešutų sviesto naudą ir kitus įdomius dalykus kviečiu skaityti čia.

Reikės:

  • 150 g cukraus;
  • 60 ml vandens;
  • 240 ml žemės riešutų sviesto;
  • žiupsnelio druskos.

Gaminame chalvą iš žemės riešutų sviesto:

Trumpai apie receptą: jis iš puikaus tinklaraščio forellesreceptai.lt, aiškus, nesudėtingas ir labai nusipelnantis chalvos mėgėjų dėmesio.

  1. Cukrų ir vandenį supilame į puodą ir verdame apie 10 minučių arba kol pasieks 125 laipsnių temperatūrą. Vis pamaišome, kad cukrus nesusikristalizuotų.
  2. Kol verda cukraus sirupas, žemės riešutų sviestą su druska plakame apie 5 minutes elektriniu plakikliu. Išvirusį karštą sirupą supilame į riešutų sviestą ir gerai išmaišome, greitai sukrečiame į aliejumi pateptą ar folija išklotą formą. Atšaldome.

11 Responses

  1. Joana
    |

    ačiū už puikius receptus. išbandysiu grįžusi namo.

  2. Alvilė Rimaitė
    |

    Joana, ačiū už gerus žodžius, jie labai praskaidrina dieną!

  3. Justina
    |

    Kokia puiki svėtainė! Visus visutėlius receptus norisi išbandyti:) ačiū už įkvėpimą!

  4. Alvilė Rimaitė
    |

    Ačiū, miela Justina! Labai smagu tai skaityti, o dėl įkvėpimo – jis abipusis: tokie šilti komentarai tiesiog augina sparnus!

  5. Nerijus
    |

    Puikiai ir aiskiai aprasyta. Dziugu

  6. Alvilė Rimaitė
    |

    Ačiū, Nerijau!

  7. Mindaugas
    |

    Labai ilgai ta riešutų sviestą reikia laikyti 🙁 o šiaip receptas puikus ačiū jums 🙂

  8. Alvilė Rimaitė
    |

    Mielas Mindaugai, sviesto galima tiek nelaikyti, galima ir tą pačią dieną suvalgyti 🙂 Laikymo terminas nurodytas dėl to, kad būtų aišku iki kada suvartoti, kad sviestas nesugestų. Terminas su atsarga, nes esu ir 3 su viršum savaites laikiusi ir nieko nenutiko 🙂

  9. sweet
    |

    Sveiki, o ar galima gaminant chalvą cukrų pakeisti į ką nors sveikesnio? Gal pvz medus? Arba jei dėti cukraus mažiau – ar gautųsi?

  10. Alvilė Rimaitė
    |

    Sveiki, manau, kad gautųsi jau visai kitaip, labiausiai abejoju – ar sustingtų. Bet jei norite sveikesnio varianto panašaus į chalvą, vienareikšmiškai siūyčiau kitą mūsų receptą – sveiką saldumyną iš 3 ingredientų, man jis labai primena chalvą savo traškumu, kurį suteikia avižiniai dribsniai, jis lengvai pagaminamas, patikimai sustingsta ir tikrai labai skanus, net dabar rašydama Jums užsimaniau jį dar pasigaminti 🙂 🙂 🙂
    http://www.gimtadieniomuge.lt/sveiki-saldumynai-vaikams-avizu-batoneliai-is-3-ingredientu/

  11. […] Be to, gali pasigaminti ir žemės riešutų chalvą. Štai puikus receptas. […]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *