moliūgų sūrio pyragas lipa ant torto pakylos

Moliūgų sūrio pyragas lipa ant torto pakylos

Kepiniai su moliūgu – nuostabūs, bet sūrio pyragas su moliūgu – tiesiog tobula! Švelnus, minkštas, jaukiais prieskoniais apsigaubęs – tikra rudens pasaka. Ir dar man labai patinka, kad šį paprastai pagaminamą pyragą itin lengva paversti tortu – tereikia uždėti šventišką plaktos grietinėlės kepurę ir drąsiai galime komandiruoti į vaikų šventę, ant torto pakylos. Ne per riebus, ne per saldus ir, svarbiausia, visada pavykstantis – jokių reikalų su -niolikos torto lakštų kepimu, iškilo-neiškilo biskvitais, ar sustingo-nesustingo kremais.

Moliūgai, kaip ir kituose kepiniuose, čia dalyvauja tyrės pavidalu. Kaip paruošti moliūgų tyrę? Nuluptą moliūgą supjaustome kelių centimetrų dydžio gabalėliais ir kepame 190 laipsnių orkaitėje apie 30-40 minučių kol suminkštės. Atvėsiname ir sutriname šakute arba kombainu. Kad pasiruoštume receptui reikalingus 200 ml tyrės, iškepkime apie 440 g moliūgo. Tyrės galima pasiruošti daugiau – šaldytuve jį išsilaiko beveik savaitę ir puikai tinka ne tik kepiniams, bet ir moliūgų sriubai.

Torto pagrindui:

  • 150 g trapių sausainių (aš naudojau „Selga“)
  • 70-80 g sviesto

Moliūgų ir sūrio kremui:

  • 250 g maskarponės sūrio
  • 150 g graikiško jogurto
  • 200 ml moliūgų tyrės
  • 3 šaukštų miltų
  • 3 kiaušinių
  • 1 šaukštelio maltos vanilės
  • 1 šaukštelio cinamono
  • 1/4 šaukštelio muskato
  • 0,5 šaukštelio malto imbiero
  • 190 g cukraus

Grietinėlės kremui:

  • 250 ml grietinėlės (apie 35 proc. riebumo)
  • 2 šaukštų cukraus pudros
  • 1 šaukštelio maltos vanilės

Gaminame moliūgų sūrio torto pagrindą:

1. 20-22 cm skersmens torto formą atsegamais šonais lengvai patepame riebalais.

2. Sviestą ištirpiname ant silpnos ugnies. Sausainius susmulkiname virtuvės kombainu iki smulkių trupinių ir sumaišome su tirpintu sviestu.

3. Supilame į paruoštą torto formą, tolygiai paskirstome, rankomis paspaudžiame ir išlyginame. Dedame į šaldytuvą kol paruošime kremą.

Gaminame moliūgų ir sūrio kremą

1. Įjungiame orkaitę, kad įkaistų iki 170 laipsnių.

2. Visus moliūgų ir sūrio kremo produktus išplakame elektriniu plakikliu arba blenderiu iki vientisos masės. Supilame kremą ant šaldytuve laukusio torto pagrindo ir siunčiame į karštą orkaitę maždaug 50 minučių, kol iškeps, dailiai paruduos.

3. Atvėsiname ir paliekame šaldytuve bent kelioms valandoms, o galime ir per naktį – kad sutvirtėtų. Nepergyvename, jei vėstant pyragas kiek pabliūkš  – skonio tai nesugadins.

Gaminame grietinėlės kremą:

1. Grietinėlę išplakame kartu su cukraus pudra ir malta vanile. Gautą kremą paskirstome ant atvėsinto moliūgų sūrio pyrago paviršiaus, jei norime, konditeriniu šviršktu padarome papuošimus.

2. Siunčiame moliūgų sūrio tortą dar bent valandai į šaldytuvą, kad kremas sutvirtėtų. Prieš patiekiant, galime per sietelį saikingai pabarstyti kokybišku cinamonu – jis čia tikrai labai tiks.

moliūgų sūrio tortas gimadienio mugė

Kiti receptai su moliūgais:

Sveikesnės spurgos iš moliūgų

Moliūginiai keksiukai

Moliūgų duona

Moliūginiai sausainiai

Nuotraukos: Alvilės Rimaitės

3 Responses

  1. Jurgita
    |

    Sveiki, kaip pasiriošiate moliūgų tyrę?

  2. Jurgita
    |

    Sveiki, kaip pasiruošiate moliūgų tyrę?

  3. Alvilė Rimaitė
    |

    Sveiki, Jurgita, kiek aukščiau tekste yra, virš paties recepto, pakartoju patogumo dėlei: „Nuluptą moliūgą supjaustome kelių centimetrų dydžio gabalėliais ir kepame 190 laipsnių orkaitėje apie 30-40 minučių kol suminkštės. Atvėsiname ir sutriname šakute arba kombainu. Kad pasiruoštume receptui reikalingus 200 ml tyrės, iškepkime apie 440 g moliūgo. Tyrės galima pasiruošti daugiau – šaldytuve jį išsilaiko beveik savaitę ir puikai tinka ne tik kepiniams, bet ir moliūgų sriubai.“
    Kitas variantas, kurį pamėgau šiemet – iškepti moliūgą didesniais gabalai, maždaug po 300 g neluptą – kai suminkštės, žievė nusiims žymiai paprasčiau. Toliau viskas kaip ir pirmame variante – sutriname ir t.t.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *