sveikesnės spurgos iš moliūgų keksiukų kepimo formoje

Sveikesnės spurgos iš moliūgų – keksiukų formoje

Moliūgų sezoną skelbiu atidarytą! Rudens ūkanoms praskaidrinti ir namams sušildyti oranžiniai milžinai tinka kaip niekas kitas. Net jei priklausote nemėgstančiųjų specifinio moliūgų skonio būreliui (aš pati iš ten), būtinai išbandykite kepinius su jais – cinamonu, gvazdikėliais, muskatu apsisiautę moliūgai virsta puikiais skanėstais: pyragais, sausainiais, keksiukais ar net spurgomis.

Pastarųjų galime pagaminti gerokai sveikesnių – apsieidami be didelių kiekių riebalų, moliūgines spurgas iškepkime orkaitėje, keksiukų kepimo formoje. Teoriškai tai bus keksiukai, tačiau savo skoniu, purumu, drėgnumu, savo forma ir traškiu cinamono apvalkalėliu – kuo skaniausios moliūginės spurgos.

9 didelėms arba 24 mini spurgoms:

  • 280 g miltų
  • 2 šaukštelių kepimo miltelių
  • žiuspnelio druskos
  • 0,5 šaukštelio cinamono
  • žiupsnelio tarkuoto muskato riešuto
  • žiuspnelio maltų kvapiųjų pipirų
  • 1/4 šaukštelio maltų gvazdikėlių
  • 80 ml rapsų ar kito neutralaus skonio aliejaus
  • 110 g rudo cukraus
  • 1 kiaušinio
  • 1 šaukštelio maltos vanilės
  • 180 ml kepto ir pertrinto moliūgo
  • 125 ml pieno

Cinamono plutelei:

  • 40 g sviesto
  • 100 g paprasto balto cukraus
  • 1 šaukštas cinamono

Jei turite formą, talpinančią 24 mini keksiukus, tiesiog puiku – spurgos-keksiukai bus dailesni, apvalesni ir itin tinkami vaikų šventei užspurginti. Aš gaminu universalesnėje, dažnuose namuose gyvenančioje paprastų keksiukų formoje (pas ką – 6-vietė, pas ką – 12-vietė): spurgos gaunasi didelės dideliausios, kaip varškinės jų giminaitės iš parduotuvės. Tokią vieną suvalgai, o antros gali ir nebeįveikt.

Kaip paruošti moliūgą kepiniams? Nuluptą supjaustome kelių centimetrų dydžio gabalėliais ir kepame 190 laipsnių orkaitėje apie 30-40 minučių kol suminkštės. Atvėsiname ir sutriname. Galima kombainu, o galima – paprasčiausiai šakute. Kad pasiruoštume receptui reikalingų 180 ml trintų moliūgų, reikia iškepti apie 400 g moliūgo. Tyrės galima pasiruošti iš karto daugiau – šaldytuve jį išsilaiko kelias dienas ir puikai tinka ne tik kepiniams, bet ir moliūgų sriubai.

Gaminame sveikesnes moliūgines spurgas:

1. Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių. Keksiukų kepimo formą lengvai patepame riebalais.

2. Miltus persijojame į dubenį ir gerai išmaišome su visais prieskoniais, kepimo milteliais ir druska.

3. Kitame inde sumaišome aliejų, rudą cukrų, kiaušinį, maltą vanilę, moliūgų tyrę ir pieną. Į gautą vientisą masę pilame sausąjį miltų mišinį ir išmaišome iki vientisos masės, tačiau nepermaišome.

4. Šaukštu  dedame tešlą į paruoštas keksiukų formeles, jas užpildome beveik iki viršaus. Norint kuo apvalesnių spurgyčių – į mini keksiukų formas tešlą galima dėti apvaliu ledų samteliu.

5. Mini keksiukų formelėse kepame 10-12 minučių, paprastų keksiukų formoje – 20-25.

6. Spurgoms iškepus, išsilydome sviestą, kitame dubenėlyje sumaišome baltą cukrų su cinamonu. Leidžiame moliūginėms spurgoms atvėsti kelias minutes, tada dar šiltas apvoliojame tirpintame svieste, po to – cukraus ir cinamono mišinyje.

 

Nuotraukos: Alvilės Rimaitės, recepto šaltinis: twopeasandtheirpod.com

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *