obuoliai su karamele šokoladu ir riešutais

Obuoliai su karamele, šokoladu ir riešutais

Saldu gardu, kaip du medu – obuoliai su karamele tobulai tinka lapkričio žvarbai pasaldint. Į šį gardumyną akį buvau užmetusi seniai, tačiau stabdė jo nepraktiškumas: visas į karamelę panardintas ir ant pagaliuko užvertas obuolys atrodo gražiai, tačiau valgyti nėra labai patogus. Teko girdėti, kad po to vaikams reikia ilgai karamelę nuo veidukų valyti. Todėl labai nudžiugau radusi puikų sprendimą momlovesbaking.com tinklaraštyje – obuolius su karamele galima patiekti skiltelėmis. Šiame variante jie dar apliejami šokoladu ir pabarstomi riešutais.
desertai ant pagaliuko idėjos
Apie riešutus – tinka įvairūs: pekano, graikiški, migdolo skiedrelės. Mano variante – kepinti smulkinti žemės riešutai. Nedidelį jų kiekį susmulkinti patogu kavamale, arba, uždengus maisto plėvele padaužyti virtuviniu plaktuku.

Apie karamelę – galima, kaip recepto originale naudoti tirpintus irisų tipo saldainius, tačiau jie gali būti kietoki. Aš karamelę išviriau pati – naminė karamelė atrodo gražiai, ją pagaminti paprasta, ploni jos sluoksneliai yra ne per kieti. Apliejus tokia karamele šokoladuotus obuolius su riešutais, gauname griliažinius saldainius primenantį skanėstą.

 7-8 dideliems arba 10-15 mažesnių skanumynų:

  • 1-2 labai didelių arba 3-5 mažesnių obuolių
  • 100 g kokybiško juodo šokolado
  • 40 g kepintų smulkintų žemės riešutų
  • 50 g cukraus
  • 40 ml vandens
  • medinių pagaliukų

Gaminame obuolius su karamele, šokoladu ir riešutais:

1. Padėklą ar plokščią lėkštę išklojame kepimo popieriumi. Į lėkštutę įberiame smulkintų riešutų.

2. Obuolius nuplauname ir supjaustome didelėmis skiltimis. Tose dalyse, kur yra sėklos – išpjauname viduriuką.

3. Užmauname skilteles ant pagaliukų. Karšto vandens vonelėje ištirpiname gabalėliais sulaužytą juodą šokoladą.

4. Apliejame obuolius šokoladu, šaukštu, sukamais judesiais pašaliname jo perteklių. Apibarstome riešutais ir dedame į paruoštą lėkštę. Dedame į šaldytuvą, kad šokoladas apstingtų kol ruošime karamelę.

5. Verdame karamelę – į puodą suberiame cukrų ir užpilame vandeniu. Užkaičiam ant nedidelės ugnies, pamaišome, kad cukrus greičiau tirptų. Vėliau nebemaišome, stengiamės, kad puodo sienelės išliktų švarios, nes kunkuliuojant karamelei, ant jų patekęs cukrus ims svilti. Verdame apie 10 minučių, kol karamelė ims rusvėti, pradės darytis tąsi. Pasiruošiam obuolius, puodą nukeliame nuo ugnies ir sparčiai, kol karamelė nepradėjo stingti, šaukšteliu apšlakstome, apvyniojame tąsiomis karamelės gijomis obuolius. Vėl dedame į šaldytuvą sustingti.

Obuoliai su karamele, šokoladu ir riešutais valgomi tą pačią dieną, kaip ir ruošiami. Didesnius obuolius patiekti patogiausia ant lėkštės, mažesnius galima susmeigti į kibirėlį ar puodelį.  Iki patiekiant šokoladuoti obuoliai laikomi šaldytuve. Virdami karamelę, atminkime, kad ja galima stipriai nusideginti, todėl būkime atsargūs, nepalikime su karšta karamele vienų vaikų.

Nuotraukos: Alvilės Rimaitės

6 Responses

  1. nepatyrusi konditerijoje
    |

    Noriu pasitikslinti, kokiu būdu aplieti antrą skiltelės pusę – ar šokoladas gerai prikimba iš abiejų pusių iš karto, ar pirma sustingdyti vieną pusę, po to kitą?

  2. Alvilė Rimaitė
    |

    Apliekite iš karto iš abiejų pusių. Ir iš karto riešutais apibarstykite, tuomet dėkite ant kepimo popieriumi ištiestos lėkštės. Šokoladas neprilips prie kepimo popieriaus, riešutai nenubyrės. Kai šokoladas apstings, skiltelė tvarkingai nusiims nuo popieriaus. Tuomet jau bus paruošta karamelė, apšlakstykite ja skiltelę ir vėl dėkite ant to paties kepimo popieriaus. Karamelė taip pat neprilips ir, skanumynui sustingus, tvarkingai nusiims nuo popieriaus 🙂

  3. Rūta
    |

    O iš kur gauti tokių pagaliukų? 🙂

  4. Alvilė Rimaitė
    |

    Miela Rūta, tokių pagaliukų visada randu „Senukuose“, vienkartinių indų skyriuje, jie skirti kavai maišyti 🙂 Galima ieškoti ir kituose PC, prie vienkartinių indų.

  5. Ramus Upelis
    |

    Puiki idėja rugsėjo pirmai! Manau,tokiu skanumynu ir vasaros derliumi palepinsiu ir kartu nustebinsiu savo pradinukus!
    Nuoširdus ačiū recepto autorei:)

  6. Alvilė Rimaitė
    |

    Ačiū, Ramus Upeli 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *