Dauguma lavašą pažįstame iš tradiciniais užkandžių stalo dalyviais tapusių lavašo suktinukų. Tačiau su šia puikia plokščiaduone galime pagaminti gerokai daugiau: gardūs traškučiai, užkandžių krepšeliai, karšti patiekalai – lavašo variacijų daug ir jos puikios. Man, kaip mamai, labai patinka paprasta, gera lavašo sudėtis – jokių neaiškių priedų, tik miltai, vanduo ir druska.
Iš lavašo netruksime pasigaminti šaunių naminių traškučių – tereikia išsirinkti norimus prieskonius. Šie traškučiai vaikų šventėse turi didelį pasisekimą, o teminiuose gimtadieniuose gali atlikti, pavyzdžiui, valgomų laivelių burių vaidmenį.
Mano favoritai – greiti krepšeliai iš lavašo: mitriai paruošiami, skanūs, patogūs valgyti ir dailiai ant vaišių stalo atrodantys.
Kitas lavašo krepšelių variantas – karštos užkandėlės. Įdarą galime parinkti įvairiausią, plačiau – skaitykite čia.
Dar viena paprasta idėja – greitai paruošiami čeburekai. Jokio tešlos minkymo ir kočiojimo – faršas keliauja ant lavašo, lavašo kraštai užspaudžiami ir marš į keptuvę!
Puikieji, visiems gerai žinomi lavašo suktinukai. Mano mėgstamiausias įdaras: tepamas varškės sūris, sūdytos lašišos gabaliukai, krapai – pašlakstoma citrinos sultimis ir susukama.
Ir pabaigai, svajojantiems apie lauko kepsninių sezoną – lavašas puikiai pakeičia mėsainių bandeles. Tzatziki, daržovės ir ant grotelių kepti kalakutienos kotletai – susupame į lavašo apsiaustą, įkvepiame gardaus, gryname ore besisklaidančio laužo dūmo ir mėgaujamės.
Nuotraukos: Alvilės Rimaitės
Diana
Ar galima vietoj lavaso ceburekams naudoti tortilijas?
Alvilė Rimaitė
Sveiki, Diana, nesu bandžiusi, bet manau, kad visai turėtų gautis 🙂