moliūginiai sausainiai, gimtadienio mugė

Moliūginiai sausainiai, arba meduoliai be medaus

Prisipažinsiu: su moliūgais ypatingos draugystės nemezgiau vaikystėje – nemezgu ir dabar. Nors jie man labai gražūs, lenkiu galvą prieš šių daržovių naudingąsias savybes, bet savito moliūgų skonio negaliu pamėgti ir tiek. Tačiau yra patiekalų, kuriuose tas ypatingasis moliūgų prieskonis pranyksta, atsiverdamas visai kitokių skonių puokšte.

Kaip turbūt supratote, moliūginiai sausainiai – vienas iš tokių receptų. Man jie labai primena meduolius, nors medaus čia – nei lašo. Vaišinant moliūginiais sausainiais galima  drąsiai žaisti mįslę Atspėk, iš ko pagaminti? Žinoma, jei jūsų vaikų ir moliūgų santykiai gana įtempti, tai galima tokių mįslių ir nežaisti, sausainių sudėties garsiai nedeklaruoti, o tiesiog patyliukais į jų pilvelius siųsti sausainines gerosios daržovės moliūgo porcijas.

sausainiai iš moliūgo

Sausainiams:

  • 110 g sviesto
  • 110 g balto cukraus
  • 110 g rudo cukraus
  • 180 ml trintų moliūgų
  • 1 kiaušinio
  • 1 šaukštelio maltos vanilės
  • 400 g miltų
  • 1/4 šaukštelio druskos
  • 1,5 šaukštelio kepimo miltelių
  • 1,5 šaukštelio cinamono
  • 1/2 šaukštelio gvazdikėlių
  • žiupsnis muskato riešuto
    Glaistui:
  • 120 g cukraus pudros
  • 1,5 šaukšto pieno
  • 2/3 šaukštelio cinamono
  • 1/4 šaukštelio maltos vanilės

Apie gaminimą – sausainiai iš moliūgo pagaminami greitai, jų tešlos nereikia nei šaldyti, nei kočioti. Bet reikia turėti pasiruošus trintų moliūgų – nuluptą moliūgą supjaustome kelių centimetrų dydžio gabalėliais ir kepame 190 laipsnių orkaitėje apie 30-40 minučių kol suminkštės. Atvėsiname ir sutriname. Kad pasiruoštume receptui reikalingų 180 ml trintų moliūgų, reikia iškepti apie 400 g moliūgo. Ir nepatingėkite sausainių apglaistyti – cinamono glaistas ne tik puošia, bet ir labai skanus.

Gaminame moliūginius sausainius:

1. Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių.

2. Kambario temperatūros sviestą su cukrumi išplakame iki purios vientisos masės (plakame 3-4 minutes).

3. Pridedame trintus moliūgus, kiaušinį, vanilę ir išmaišome.

4. Miltus sumaišome su kepimo milteliais, druska ir prieskoniais ir gautą mišinį beriame į sviesto, cukraus, moliūgų ir kiaušinio masę. Išminkome, gauname drėgną tešlą.

5. Iš tešlos drėgnomis rankomis suformuojame graikiško riešuto dydžio ar kiek didesnius kamuoliukus, juos išplojame iki maždaug 1 cm storio paplotėlių ir dedame į kepimo popieriumi išklotą skardą.

6. Kepame 9-12 minučių, kol vos paruduoja. Ištraukiame ir paliekame atvėsti.

7. Moliūginiams sausainiams pilnai atvėsus, suplakame visus produktus glaistui ir juo apšlakstome sausainius. Paliekame valandėlei, kad glaistas išdžiūtų ir sutvirtėtų.

Nuotraukos: A. Rimaitės

4 Responses

  1. agne
    |

    Meduoliikai gavosi liuks!!! Tik man kazkaip neaisku su glaisto ingridientu proporcijom… ar tikrai tereikia 1,5 sauksto pieno???!!!! Tiek daug pudros, o vos vienas saukstas pieno?

  2. Alvilė Rimaitė
    |

    Oi, kaip smagu, kad patiko meduoliukai! Dėl glaisto – taip, tikrai tokios proporcijos – 120 gramų cukraus pudros dedama pusantro šaukšto pieno – glaistas turi gautis kaip reikiant tirštas, aš produktus jam sumaišau elektriniu plakikliu, pabandykite, pamatysite, kad pieno užtenka.

  3. agne
    |

    Ir dar tada, toki viena buitini klausima turiu 🙂 🙂 🙂 O gvazdikelius jus jau kazkur maltus ar smulkintus perkate, ar pati susimalat namuose? Dekui 🙂

  4. Alvilė Rimaitė
    |

    Kai turėjau kavamalę, susimaldavau su ja namuose. Tačiau kavamalei nepatiko, kad ir cinamono lazdeles su ja smulkindavau – vienąsyk neatlaikė šito ir dabar tiek cinamoną, tiek gvazdikėlius tenka pirkti susmulkintus. Gvazdikėlių kartais tenka paieškoti, paskutinį syk jų smulkintų pavyko aptikti assorti.lt, dar tikrai būna visose specializuotose prieskonių parduotuvėse 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *