Birželis žengia plačiais žingsniais ir štai braškės jau vilioja mus nuo turgaus prekystalių, kol kas atvežtinės, bet tuoj tuoj prasidės ir lietuviškos – mmm, burnoje tirpstantis saldus vasaros skonis. Braškės visur tinka ir laukiamos – ir ledai jomis pagardinti plasnoja į aukščiausią lygį, ir pyragai braškėmis puošti prašosi į tortų gretas. O šiemet atradau, kad su šiomis puikiomis uogomis galima iškepti nuostabių kepinių, pavyzdžiui, minkštų, drėgnų, kvapnių braškinių keksiukų. Mūsų šeimoje jie sulaukė stulbinančio pasisekimo, jei nesate abejingi braškiniams džiaugsmams, būtinai pabandykite!
16-18 keksiukų:
- 250 g miltų
- 180 g cukraus
- 1/4 šaukštelio sodos
- 1 šaukštelis kepimo miltelių
- 80 ml neutralaus skonio aliejaus (saulėgrąžų ar rapsų)
- 90 ml pieno
- 100 g grietinės
- 2 kiaušiniai
- 1 šaukštelis maltos vanilės
- 3/4 stiklinės pjaustytų braškių
Kepame braškinius keksiukus:
1. Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių.
2. Viename inde sumaišome miltus, cukrų, sodą ir kepimo miltelius. Sodos kiekis nedidelis, todėl jos gesinti nereikia.
3. Į kitą indą pilame aliejų, pieną, grietinę, kiaušinius, maltą vanilę ir lengvai paplakame. Į šlapią mišinį pilame miltų mišinį ir gerai išmaišome.
4. Pridedame pjaustytas braškes (vidutinio dydžio braškė turi būti supjaustyta maždaug į 9-12 dalių) ir išmaišome. Pernelyg ilgai nemaišome, nes tešla nusidažys rausvai.
5. Keksiukų popierėlius labai lengvai patepame aliejumi, dedame juos į keksiukų kepimo formą, pripildome kiekvieną tešlos kiek daugiau nei iki pusės ir kepame 18-20 minučių.
6. Iškepusius braškinius keksiukus ištraukiame iš orkaitės, leidžiame atvėsti kelias minutes, po to išimame iš kepimo formos ir paliekame galutinai ataušti.
Nuotraukos: Alvilės Rimaitės
Saulė
O 3/4 stiklines braškių tai čia 3 arba 4 stiklinės ar trys ketvirčiai
Alvilė Rimaitė
Sveiki, Saule, braškių reikia 3-jų ketvirčių stiklinės.