Apie citrininius keksiukus su mėlynėmis įsisvajojau uogoms miške dar nepražydus. Mintyse susidėliojau receptą, o kai jau buvau bekepanti, paskutinę akimirką į jį, tarsi į išvažiuojantį traukinį, dar bananai spėjo įšokti. Kiek pasistumdė, išmetė vieną kiaušinį ir truputį riebalų ir dar kartą įrodė: citrinų, mėlynių ir bananų draugystė – tobula. Citrininiai keksiukai su mėlynėmis ir bananais turtingi gerų dalykų ir sveikesni, bet jei norite dar sveikiau, pusę miltų galite keisti rupiais kvietiniais miltais.
Nors šie keksiukai ir taip labai gražūs, bet vaikai dėl papildomų papuošimų nepyksta, todėl galite į juos dar mėlynių vėrinukų, suvertų ant dantų krapštukų prikaišioti. Pasiūlymas negalioja jei valgys maži vaikiukai – dantų krapštuku gali stipriai užsigauti. Nors aš prisipažinsiu, kad Nidutei leidau – ji labai atsargiai ir ramiai valgo, o ir aš akylai saugojau. Nidutę mėlynių vėrinukai taip pakerėjo, kad užmiršo, jog šiemet ji mėlynių nevalgo – vėrinukus skanavo pasičepsėdama ir dar kokius 20 gavau jai suverti, kol galų gale vaikui pabodo ir ėmėsi rimto mėlynių naikinimo, sukišusi rankas iki alkūnių į uogas. Ką bepridursi? Šlovė keksiukams ir mėlynių vėrinukams!
12 didelių arba 18 mažesnių keksiukų reikės:
- 100 ml pieno,
- 2 kiaušinių,
- 80 g cukraus,
- 50 ml neutralaus skonio aliejaus (aš naudojau rapsų),
- 1 didesnio banano,
- 200 g miltų,
- 2 šaukštelių kepimo miltelių,
- 3 šaukštų kokoso drožlių,
- 3 šaukštų avižinių dribsnių,
- 200 g mėlynių,
- 1 didesnės citrinos žievelės,
- 1 šaukštelio cinamono (nebūtinai).
Kepame citrininius keksiukus su mėlynėmis ir bananais
- Įjungiame orkaitę, kad įkaistų iki 170 laipsnių.
- Smulkia tarka sutarkuojame citrinos žievelės geltonąją dalį.
- Į vieną indą mušame kiaušinius, pilame pieną, aliejų, cukrų. Viską lengvai šakute paplakame, kad susimaišytų. Bananą supjaustome griežinėliais, sumaigome šakute ir įmaišome į skystą masę.
- Į kitą indą persijojame miltus su kepimo milteliais, juos sumaišome su kokoso drožlėmis ir avižiniais dribsniais. Į šį mišinį pilame skystą masę, įdedame tarkuotą citriną ir išmaišome.
- Beriame mėlynes ir atsargiai, nepersistengdami išmaišome – jei per stipriai maišysime, tešla nusidažys mėlynai.
- Keksiukų kepimo formoje išdėliojame keksiukų sijonėlius, prieš tai kiekvieną gerai patepę aliejumi. Į kiekvieną sijonėlį pilame po 2-3 šaukštus tešlos, priklausomai nuo to, kokio dydžio keksiukų norime. Aš kepiau mažesnius, pyliau po 2-2,5 šaukšto ir iškepiau 18 keksiukų. Jei norime, viršūnėles atsargiai pabarstome cinamonu.
- Šauname į orkaitę ir kepame 20-25 min. kol gražiai paruduoja.
Mėlynes galite naudoti ne tik šviežias, bet ir šaldytas, taip pat tinka ir šilauogės. Keksiukus, o ir kitus kepinius puošti galima ne tik mėlynių, bet ir žemuogių, aviečių vėrinukais – bokšteliais, galima vaikų vardų raides, jei išeina sudėlioti. Ir dar – mėlynių keksiukai ir mėlynių vėrinukai puikiai tiks teminėms melsvoms vaišėms, kurios labai populiarios berniukų krikštynose.
Kitos istorijos iš keksiukų gyvenimo:
Kaip keksiukus papuošti saldainiais
Parašykite komentarą