Citrina, kaip pavasaris – gaivi ir ryški, todėl nuostabiai tinka didžiosios pavasario šventės – Velykų stalui. Citrininiai keksai, pyragai, pyragaičiai, kremai ir, žinoma, citrininiai migdolų sausainiai! Velykoms ypač tinka morenginis jų variantas – čia susijungia plakti kiaušinių baltymai, malti migdolai ir citrina. Šie sausainiai, tai mano sugalvota ir pavasariui pritaikyta šeimos itin mėgstamų aguoninių morengų variacija. Lengvi, purūs, migdoliniai su ryškia citrinos nata – jie patiks visiems makarunų (macaron) mėgėjams, nes yra labai panašūs į šiuos gardėsius, tik be pertepimo ir gerokai paprasčiau pagaminami.
Desertas vertas dėmesio ir tiems, kas vengia miltų bei riebalų – jų čia nėra.
Apie migdolus. Paprasčiausia naudoti jau sumaltus migdolus. Tačiau jei neturime, galime pirkti sveikus ir susimalti juos kavamale.
Reikės:
- 4 kiaušinių baltymų
- 200 g cukraus
- 200 g maltų migdolų
- 1 nedidelės citrinos
Migdolų sausainiai – kepame citrininius:
1. Smulkia tarka sutarkuojame citrinos žievelės geltonąją dalį. Išspaudžiame citrinos sultis. Jų reikės 40–60 ml.
2. Baltymus plakame kol pradeda balti, tada pilame cukrų, dar paplakame. Supilame citrinos sultis ir suberiame tarkuotą žievelę. Išplakame kol susidarys standžios, ne per kietos putos.
3. Į plaktus baltymus, palaipsniui, per 3–4 kartus įmaišome maltus migdolus.
4. Kepimo skardą išklojame kepimo popieriumi. Šaukštu dedame tešlą. Jei norime, kiek paformuojame ją lengvai drėgnu konditeriniu teptuku, kad sausainiai primintų kiaušinio formą.
5. Kepame 170 laipsnių orkaitėje (jei su vėjelio funkcija – 150 laipsnių), apie 20–25 minutes.
6. Iškepę citrininiai morenginiai migdolų sausainiai atvėsinami ir iš karto nuimami nuo kepimo popieriaus.
© Nuotraukos Alvilės Rimaitės
Parašykite atsiliepimą