Gimtadienio mugėje šią savaitę triumfuoja sėklos – prieš kelias dienas su jomis kepėme sūrio traškučius, šiandien – apie gardžius, sveikus saldumynus, praturtintus sėklomis: abrikosų kamuoliukus. Man labai patinka jų paprasta gamyba – produktus sumalame ir išmaišome kombainu, tada telieka sulipdyti rutuliukus. Nei kepti nei virti nieko nereikia – tik leisti kamuoliukams sutvirtėti šaldytuve. O geriausia, kad kamuoliukų sudėtyje slypi daugybė sveikų, naudingų dalykų – juk po žiemos jų pertekliaus nejaučiame nei mes, nei vaikai. Sveikais saldumynais – abrikosų kamuoliukais gali mėgautis netoleruojantys pieno, kviečių, riešutų, vengiantys riebaus maisto.
22 kamuoliukams:
- 200 g džiovintų abrikosų
- 0,5 stiklinės kokoso drožlių
- 1,5 šaukštelio chia (ispaninio šalavijo) sėklų
- 0,5 stiklinės saulėgrąžų
- 1,5 šaukšto medaus arba klevų sirupo
- žiupsnelis druskos
- sezamo sėklų, kokoso drožlių apvoliojimui arba juodo šokolado šokoladavimui (nebūtinai)
Man gražiausi ir skaniausi kamuoliukai – be nieko, tačiau norint, juos galime pavolioti sėklose, arba lengvai pašlakstyti tirpintu šokoladu.
Gaminame sveikus saldumynus – abrikosų kamuoliukus su sėklomis
1. Abrikosus nuplauname, nuplikome verdančiu vandeniu, gerai nusausiname.
2. Nusausintus abrikosus dedame kartu su visais produktais, išskyrus medų į virtuvės kombainą aštriais peiliais ir susmulkiname. Masė gausis biri, tačiau paėmus pirštais, trupiniai turi lipti tarpusavyje.
3. Karšto vandens vonelėje šiek tiek paskystiname medų, pilame jį į abrikosų masę ir vėl išsukame. Iš gautos masės lipdome kamuoliukus, jei norime – apvoliojame sezamo sėklose ar kokoso drožlėse ir leidžiame jiems sutvirtėti šaldytuve. Sutvirtėjusius kamuoliukus galima šokoladuoti ištirpintu juodu šokoladu.
Sveiki saldumynai – abrikosų kamuoliukai laikomi šaldytuve – jie čia gali būti iki savaitės.
Nuotraukos: Alvilės Rimaitės
Parašykite atsiliepimą