medlievų pyragas greitai ir skaniai

Medlievų pyragas – greitai ir skaniai

Sodo pavėsyje aušta medlievų pyragas – ak, kaip man patinka į mūsų vaismedynus žengianti vis didesnė įvairovė. Ypatingą palankumą jaučiu tiems, kuriuos auginant nereikia atsistoti ant galvos idant sulauktum derliaus. Medlievos – kaip tik tokios. Mūsų sodelyje jos nuo pirmų metų pavasarį apsipila žiedais, o vasarai įsibėgėjant ima svarinti šakeles, kupinas uogų. Priežiūra? Per didelius karščius palaistau, nes pagailiu, kaip visų ištroškusių augalų. Auginame šešias veisles: ‘Sleyt’, ‘Northline’, ‘Honeywood’, ‘Mandam’, ‘Smokey’, ‘Thiessen’. Mano favoritės – stambiausiomis uogomis derančios ‘Thiessen’ ir ‘Northline’. Pastarąją labai vertinu ir už augimą tiesiu tvirtu dailiu krūmeliu, nesiplečiant atžalomis.

skaniausios medlievų rūšys

Augintojo, iš kurio pirkau sodinukus, žodžiais tariant – kuo tamsesnė uoga, tuo žmogui naudingesnė. Apie medlievų naudą – daugybė specialistų informacijos. Siūlau berti šias uogas į vaisių salotas, košes, kokteilius, varškės desertus (puikiai dera!). O kai kartu su vaikais prisivalgysim šviežių, medlievas galime iškomandiruoti ir į pyragą. Juk vienas iš daugybės vasaros malonumų yra kvapnus kepinys su ką tik nuraškytomis šviežiomis uogomis. O jei uogų užderėjo itin gausiai, užsišaldykime – žiemą su šaldytomis medlievomis keptas pyragas virs jaukiu vasaros prisiminimu.

Mano medlievų pyragas yra ne kas kita, kaip greito slyvų pyrago variacija, atsisakant riešutų ir įberiant tarkuotos citrinos žievelės bei smulkiai supjaustytų ‘Mojito’ mėtos lapelių. Pastarųjų, žinoma, galima ir neberti, ar pakeisti juos paprasta mėta. Bet jei kartais auginate švelnialapę ‘Mojito’, pabandykite – ji ne vieną patiekalą nuspalvina savo gaiva.

 

ką gaminti iš medlievų

Reikės:

  • 110 g sviesto
  • 4 kiaušinių
  • 1 indelio kondensuoto pieno
  • 240 g miltų
  • 1,5 šaukštelio kepimo miltelių
  • 2 stiklinių medlievos uogų
  • smulkiai tarkuotos 1 citrinos žievelės (nebūtinai)
  • saujelės smulkiai supjaustytų ‘Mojito’ mėtos lapelių (nebūtinai)

Kepame medlievų pyragą:

1. Sviestą ištirpiname ant nedidelės ugnies.

2. Kiaušinius išplakame iki suputoja. Supilame kondensuotą pieną ir vėl išplakame. Supilame kiek pravėsusį tirpintą sviestą, beriame tarkuotą citrinos žievelę, smulkiai pjaustytas mėtas ir dar kartą išplakame.

3. Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir gautą mišinį beriame į kiaušinių, sviesto, kondensuoto pieno plakinį. Išmaišome.

4. Tris ketvirčius medlievos uogų įmaišome į tešlą. Apie ketvirtį pasiliekame viršui.

5. Į riebalais pateptą formą pilame pyrago tešlą, ant viršaus suberiame likusias uogas. Kepant jos kiek pasislėps pyrago tešloje.

6. Šauname į orkaitę ir kepame 190 laipsnių (orkaitės režimas su vėjeliu) 30–35 minutes. Ar iškepęs, patikriname įdurdami mediniu iešmeliu: jei jis sausas – pyragas iškepė. Ištrauktą iš orkaitės medlievų pyragą kiek atvėsiname ir, jei norime, lengvai apibarstome cukraus pudra.

pyragas su šviežiomis uogomis

© Tekstas ir nuotraukos: Alvilės Rimaitės

Parašykite atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *