morkų obuolių ir bananų sausainiai užkandžiaujame sveikiau

Morkų, obuolių ir bananų sausainiai – užkandžiaujame sveikiau

Morkų, bananų ir obuolių rasime bene kiekvienuose namuose, kur gyvena vaikai. Dauguma mažųjų mielai valgo šią sveiką trijulę, o jei kažkas ir rauko kartais nosį, sausainiuose pasislėpusius šiuos produktus, manau, tikrai sukirs. Mūsų šeimoje morkų, obuolių ir bananų sausainiai sulaukė šimtaprocentinio pasisekimo.

Stambūs avižų dribsniai ir rupūs kvietiniai miltai daro užkandį dar vertingesniu – tokius sausainius drąsiai galime patiekti tiek pusryčiams, tiek dienos bėgyje, kai vaikams norisi ko nors užkrimsti. Jie tikrai gardūs, todėl ir į šventę gali būti pakviesti, kaip atsvara saldesniam, riebesniam tortui.

Norintys dar sveikiau, į sausainius gali cukraus ir visai neberti, ypač jei dedami saldesni obuoliai ir morkos.

sveiki-sausainiai-vaikams

 30 sausainių (2 kepimo skardoms):

  • 2 stiklinių rupių kvietinių miltų
  • 1 stiklinės stambių avižinių dribsnių
  • 1/2 šaukštelio kepimo miltelių
  • 1/4 šaukštelio sodos
  • 1/2 šaukštelio cinamono
  • 1 kiaušinio
  • 80 ml aliejaus
  • 50 g cukraus
  • 1 šaukštelio maltos vanilės
  • 2 vidutinio dydžio morkų (kad gautųsi 1 stiklinė tarkių)
  • 2 vidutinio dydžio obuolių (kad gautųsi 1 stiklinė tarkių)
  • 1 vidutinio dydžio banano
  • moliūgų ir saulėgrąžų sėklų pabarstymui (nebūtinai)

Recepte matuojama įprasta 250 ml talpos stikline.

Kepame sveikesnius užkandžius vaikams – morkų, obuolių ir bananų sausainius

1. Įkaitiname orkaitę, kad įkaistų iki 175 laipsnių.

2. Viename inde sumaišome visus sausus ingredientus, išskyrus cukrų.

3. Kitame inde paplakame kiaušinį su cukrumi, įpilame aliejų, išmaišome. Gautą masę pilame į sausų produktų mišinį. Išmaišome ir gauname sausokus trupinius.

4. Stambia tarka sutarkuojame morkas ir obuolius (geriau be žievelės), šakute sutriname bananą iki košelės ir visus vaisius bei daržoves dedame į prieš tai pasiruoštus trupinius. Gerai išmaišome – iš pradžių šaukštu, po to minkome rankomis. Iš pradžių tešla bus kaip reikiant trupiniuota ir atrodys, kad niekas į vientisą masę nesiruošia sulipti, tačiau netrukus vaisiai ir daržovės suteiks drėgmės ir tešla gerai išsiminkys.

5. Iš tešlos formuojame maždaug 2,5 cm dydžio rutuliukus, dedame juos į kepimo popieriumi išklotą skardą ir paplojame šakute maždaug iki 1–1,5 cm storio. Pabarstome sėklomis ir dar paplojame šakute, kad sėklos prikibtų prie sausainių paviršiaus.

6. Kepame įkaitintoje orkaitėje 13-15 minučių, kol sausainiai švelniai paruduos. Atvėsiname ant grotelių.

Morkų, obuolių ir bananų sausainius galima laikyti 2-3 dienas, arba, užšaldžius šaldiklyje, iki 3 mėnesių.

sveiki sausainiai

Nuotraukos: Alvilės Rimaitės

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *