naminiai duoniukai sveikuolių duonelės paprastai ir greitai

Naminiai duoniukai, arba sveikuolių duonelės paprastai ir greitai

Įvairiausiomis sėklomis turtingi, traškūs ruginių miltų naminiai duoniukai – tobulas užkandis visomis prasmėmis: labai paprastai pagaminami, naudingų dalykų kupini ir neišpasakytai gardūs. Sveikiems pusryčiams, priešpiečių dėžutei, šventiniam vaišių stalui. Į gamybą drąsiai kvieskime vaikus – sveikų duonelių tešlą maišyti paprasta ir smagu.

Duoniukus kepant mano siūlomas sėklas galima paįvairinti ir kitomis – tinka juodgrūdės, ispaninio šalavijo (chia sėklos), kanapių, kalendros. Pastaruoju metu linų sėklų nepatariama ilgai kaitinti aukštoje temperatūroje, tad jų į sveikuoliškas duoneles aš nededu. Norintys pikantiškesnio skonio, duoniukus, prieš kepant gali pabarstyti maltu kuminu, raudonąja paprika.

naminiai duoniukai arba sveikuolių duonelės

 1 didelei skardai:

  • 100 g rupių ruginių miltų
  • 100 g stambių avižinių dribsnių
  • 70 g saulėgrąžų
  • 1,5 šaukšto aguonų
  • 1,5 šaukšto kmynų
  • 1,5 šaukšto sezamo sėklų
  • 1,5 šaukšto moliūgo sėklų
  • 1,5 šaukšto alyvuogių aliejaus
  • 0,5-1 šaukštelio druskos
  • 400 ml drungno virinto vandens

Kepame naminius duoniukus arba sveikuoliškas duoneles:

1. Atsidedame po 0,5-1 šaukštą saulėgrąžų, aguonų, kmynų, sezamo sėklų – bus pabarstymui. Visus kitus sausus produktus sumaišome, užpilame vandeniu, pilame aliejų, išmaišome ir gautą skystą masę paliekame pabrinkti 20 minučių.

2. Įkaitiname orkaitę iki 170 laipsnių.

3. Kepimo skardą išklojame kepimo popieriumi, pilame į ją pabrinkusią masę, tolygiai paskirstome plonu sluoksniu ir paviršių pabarstome pasiliktomis sėklomis.

4. Kepame 10-12 minučių. Ištraukiame, supjaustome norimo dydžio gabalėliais ir siunčiame atgal į orkaitę dar 20-30 minučių, kol duoniukai gražiai paraus ir taps traškūs. Atvėsiname ir gardžiuojamės.

Naminius duoniukus, uždarius sandarioje dėžutėje, galima išlaikyti ir ilgesnį laiką – iki savaitės jie tikrai išsilaikys. Duoniukai labai skanūs ir vieni, tačiau lygiai taip pat puikiai dera su humusu, gvakamole, naminėmis sriubomis.

naminiai trapučiai

Nuotraukos: Alvilės Rimaitės

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *