obuolių sūris paprasčiau kepame orkaitėje

Obuolių sūris paprasčiau – kepame orkaitėje

Obuolių sūris – išties puikus dalykas. Šis sūris gerokai sveikesnis už daugumą kitų saldumynų. Jis puikiai padeda suvaldyti į namus plūstančius obuolius – jų į sūrį subėga tikrai nemažai. Rudenį pasigaminę, galime turėti skanėstų atsargų visam šaltajam sezonui – obuolių sūris puikiai išsilaiko iki pavasario. O tų atsargų panaudojimas be galo platus – ir į mokyklinę priešpiečių dėžutę, ir ant vaišių stalo netikėtai užsukus svečiams, ir į valgomas kalėdines dovanas, ar tiesiog lauktuves keliaujant į svečius. Ir tiesiog – kai norisi ko nors skanaus.

obuolių sūris paprastas receptas

Bet. Yra vienas bet – obuolių sūrį pagaminti tradiciniu būdu – užtrunka. Pusantros valandos budėjimo virtuvėje nuolat maišant, kad neprisviltų. O svilti jis nori, net ir pasirinkus puodą storu dugnu. Manęs ši gamybos dalis stipriai nežavėjo, todėl šiemet padariau kitaip. Užuot virus ant viryklės, obuolių sūrį kepiau orkaitėje. Tik pačioje pabaigoje dešimt minučių pakaitinau puode ant viryklės. Pavyko puikiai – sutaupyta daugybė laiko ir geros nuotaikos – dabar obuolių sūrį gaminsiu tik keptą orkaitėje.

obuolių sūris vaikams

1 dideliam arba keliems mažesniems sūriams reikės:

  • 5 kg obuolių
  • 10 šaukštų cukraus
  • 0,5 šaukštelio cinamono
  • 0,25 šaukštelio maltų gvazdikėlių
  • 0,5 stiklinės lazdynų ir graikiškų riešutų

Gaminame obuolių sūrį orkaitėje:

1. Obuolius nuplauname ir supjaustome skiltelėmis.

2. Užpilame cukrumi, uždengiame ir paliekame kambario temperatūroje 24 valandoms, kad susidarytų sultys.

3. Praėjus parai, obuolių išskirtas sultis nupilame į puodą ir verdame kol liks maždaug pusė ar kiek mažiau nei pusė sulčių kiekio.

4. Likusias sultis supilame į karščiui atsparų kepimo indą aukštesniais kraštais, ten pat beriame beveik visas obuolių skilteles (pasiliekame tik apie 0,5 stiklinės) ir kepame 200 laipsnių orkaitėje apie 1,5 valandos, maždaug kas 15-20 minučių pamaišydami. Obuoliams kepant, masė tirštėja, todėl į kepimo pabaigą galime pamaišyti dažniau.

5. Iškeptą tamsią tirštą, džemo konsistencijos masę krečiame į puodą, suberiame prieskonius, riešutus ir likusius obuolius ir verdame dar 5-10 minučių intensyviai maišydami, kol perbraukus mentele, masė lieka perskirta ir vėl nesusilieja. Atvėsiname.

6. Šiltą masę sukrečiame į vieną ar kelis sūrmaišius iš lino arba tiesiog į storesnio plastiko maišelius. Rankomis suformuojame sūrį, galus gerai suspaudžiame, užrišame ir sunkiai paslegiame 1 parai. Išimame iš sūrmaišių ir padžioviname 3–5 paras ant medinės lentelės kartas nuo karto apversdami. Norint greitesnio rezultato, galime padžiovinti vaisių džiovyklėje arba orkaitėje ant grotelių, pravertomis durelėmis 50 laipsnių temperatūroje.

obuolai žiemai ką pagaminti

Obuolių sūrį keptą orkaitėje laikome suvyniotą į kepimo popierių arba į popierinį maišelį (puikiai tinka maišeliai nuo miltų), kambario temperatūroje.

Nuotraukos: Alvilės Rimaitės

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *