Gimtadienio mugė, paprastas obuolių pyragas

Paprastas obuolių pyragas, nes soduose jau bumpsi obuoliai

Na gerai, obuoliais jų dar nepavadinsi – obuoliukai – pirmieji, nedidukai, bet jau krenta! Pats tas išsiilgusiems obuolių pyrago – mūsų namuose apie jį svajojom jau seniai, apie paprastą paprasčiausią, patį mėgstamiausią…
Paprastas obuolių pyragas – toks, ar panašus, kepamas bene visuose namuose, vieni į jį dedame grietinės, kiti sviesto ar aliejaus. Išbandžiusi daugybę panašių receptų, aš apsistojau ties šiuo – jis visada pavyksta, mėgstamas tiek mažų, tiek didelių ir nuo stalo nušluojamas akimirksniu. Kad obuolių pyragas nesukristų, o gražiai pakiltų, obuolius visada dedu kepimo formos apačioje, o ne viršuje, miltus persijoju, o pieną naudoju ne tik ištrauktą iš šaldytuvo, bet kambario temperatūros. Pyragą dedu į karštą orkaitę ir jos durelių nevarstau, tik pro langelį pyragui pamojuoju, kad keptų ir dailiai pūstųsi, po namus skleisdamas savo nepakartojamą kvapą.

 Reikės:

  • 2 kiaušinių,
  • 80-100 g cukraus,
  • 100 g ištirpinto sviesto,
  • 240 g miltų,
  • 1 kupino šaukštelio kepimo miltelių,
  • 1 šaukštelio maltos vanilės,
  • 125 ml pieno,
  • 7-8 mažų obuoliukų,
  • 1 šaukšto manų kruopų,
  • 1 šaukštelio cinamono.

Kepame paprastą obuolių pyragą:

  1. Įjungiame orkaitę, kad įkaistų iki 180 laipsnių.
  2. Miltus persijojame kartu su kepimo milteliais.
  3. Kitame inde kiaušinius lengvai paplakame su cukrumi, pilame ištirpintą sviestą.
  4. Į šią masę pilame miltus su kepimo milteliais, išmaišome.
  5. Po truputį pilame pieną ir išmaišome.
  6. Kepimo formą ištepame aliejumi.
  7. Obuolius supjaustome plonesnėmis riekelėmis ir sumaišę su manų kruopomis ir cinamonu (jei labai rūgštūs, įmaišome gerą šaukštą cukraus) ir dedame į kepimo formą. Ant obuolių supilame tešlą.
  8. Šauname į orkaitę ir kepame 20-30 minučių, kol gražiai paruduoja.
    Paprastą obuolių pyragą, jau kiek pravėsusį, galime pabarstyti cukraus pudra. Jei norime išsikepti pagerintą variantą –  į tešlą įdedame vos vos pasmulkintų graikiškų riešutų, į obuolius – razinų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *