Na gerai, obuoliais jų dar nepavadinsi – obuoliukai – pirmieji, nedidukai, bet jau krenta! Pats tas išsiilgusiems obuolių pyrago – mūsų namuose apie jį svajojom jau seniai, apie paprastą paprasčiausią, patį mėgstamiausią…
Paprastas obuolių pyragas – toks, ar panašus, kepamas bene visuose namuose, vieni į jį dedame grietinės, kiti sviesto ar aliejaus. Išbandžiusi daugybę panašių receptų, aš apsistojau ties šiuo – jis visada pavyksta, mėgstamas tiek mažų, tiek didelių ir nuo stalo nušluojamas akimirksniu. Kad obuolių pyragas nesukristų, o gražiai pakiltų, obuolius visada dedu kepimo formos apačioje, o ne viršuje, miltus persijoju, o pieną naudoju ne tik ištrauktą iš šaldytuvo, bet kambario temperatūros. Pyragą dedu į karštą orkaitę ir jos durelių nevarstau, tik pro langelį pyragui pamojuoju, kad keptų ir dailiai pūstųsi, po namus skleisdamas savo nepakartojamą kvapą.
Reikės:
- 2 kiaušinių,
- 80-100 g cukraus,
- 100 g ištirpinto sviesto,
- 240 g miltų,
- 1 kupino šaukštelio kepimo miltelių,
- 1 šaukštelio maltos vanilės,
- 125 ml pieno,
- 7-8 mažų obuoliukų,
- 1 šaukšto manų kruopų,
- 1 šaukštelio cinamono.
Kepame paprastą obuolių pyragą:
- Įjungiame orkaitę, kad įkaistų iki 180 laipsnių.
- Miltus persijojame kartu su kepimo milteliais.
- Kitame inde kiaušinius lengvai paplakame su cukrumi, pilame ištirpintą sviestą.
- Į šią masę pilame miltus su kepimo milteliais, išmaišome.
- Po truputį pilame pieną ir išmaišome.
- Kepimo formą ištepame aliejumi.
- Obuolius supjaustome plonesnėmis riekelėmis ir sumaišę su manų kruopomis ir cinamonu (jei labai rūgštūs, įmaišome gerą šaukštą cukraus) ir dedame į kepimo formą. Ant obuolių supilame tešlą.
- Šauname į orkaitę ir kepame 20-30 minučių, kol gražiai paruduoja.
Paprastą obuolių pyragą, jau kiek pravėsusį, galime pabarstyti cukraus pudra. Jei norime išsikepti pagerintą variantą – į tešlą įdedame vos vos pasmulkintų graikiškų riešutų, į obuolius – razinų.
Parašykite komentarą