sveikas saldumynas morkų kamuoliukai gimtadienio muge

Sveikas saldumynas – morkų kamuoliukai, kurių nereikia kepti

Sveikų saldumynų – morkų kamuoliukų receptas yra puiki proga tarti keletą šlovinančių žodžių žalioms morkoms: gerų dalykų kupinos, augančios mūsų krašte, šios daržovės nepakeičiamos ir vaikai paprastai jas tikrai mėgsta. Tarkim, mano Viliukas, nuo virtų morkų nosį sukantis kuo toliau, žalias morkas kremta it saldainius. Neperdedu. Žalias morkas vaikams galima patiekti supjaustytas pagaliukais – vienas ar su dažiniu, stambiai tarkuotas dideliais kiekiais galima užmaskuoti pyrage ar mėsos kukuliuose. Aaa, morkos bus nebe žaaalios! – gali kas pasakyti. Puiku, grįžtam prie žalių – žalias tarkuotas morkas supiršus su džiovintais vaisias bei riešutais, galima pasigaminti sveikų saldumynų – labai gardžių morkų kamuoliukų.
Mano recepto galite laikytis nuosekliai, o galite naudoti tik kaip temą savo improvizacijoms: žemės riešutus pakeisti kitais mėgstamais riešutais ar net saulėgrąžų sėklomis, džiovintų vaisių ar cinamono berti daugiau arba išvis nedėti. Kakava irgi nebūtina, tik su ja morkų kamuoliukai  dailesni atrodo. Žemės riešutai gardesni apkepinti orkaitėje, tačiau norint, to galima  nedaryti. Recepte matuojama standartine stikline – 250 ml talpos.

Madžaug 26 kamuoliukams reikės:

  • 3 stambiai tarkuotų morkų;
  • 3/4 stiklinės mėgstamų riešutų;
  • 8 džiovintų datulių arba figų ar kitų džiovintų vaisių;
  • 3 šaukštų medaus;
  • kupinos stiklinės kokoso drožlių (apie 100 g);
  • 3-4 šaukštų smulkių, greito virimo avižinių dribsnių;
  • 1 šaukšto kakavos;
  • 0,5 šaukštelio cinamono.

Gaminame sveikus saldumynus – morkų kamuoliukus, kurių nereikia kepti:

1. 180 laipsnių orkaitėje 10-15 minučių pakepiname žemės riešutus, ištraukiame ir paliekame ataušti.

2. Džiovintus vaisius nuplauname, perliejame verdančiu vandeniu, paliekame apdžiūti.

3. Į virtuvės kombainą su aštriais peiliais dedame žemės riešutus ir vos pasmulkiname (suskaičiuojam iki 5 ir užteks). Šalia riešutų dedame tarkuotas morkas, džiovintus vaisius, medų ir viską smulkiname virtuvės kombainu apie 2 minutes iki lipnios drėgnos masės.

4. Pusę kokoso drožlių atsidedame morkų kamuoliukų apvoliojimui, kitą pusę – kartu su avižiniais dribsniais, kakava, cinamonu – beriame į morkų-riešutų masę ir gerai viską šaukštu išmaišome.

5. Pasikviečiam vaikus į pagalbą ir lipdome morkų kamuoliukus: rankomis formuojame graikiško riešuto dydžio rutuliukus, apvoliojame juos kokoso drožlėse ir paliekame 1-2 valandoms šaldytuve sutvirtėti.

Kadangi morkų kamuoliukams gaminti naudojome šviežiai tarkuotas morkas, juos geriausia suvalgyti tą pačią, arba pernakt palikus šaldytuve, – kitą dieną. Morkų kamuoliukus galima ir užsišaldyti.

Morkų rutuliukai

Nuotraukos: Alvilės Rimaitės

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *