Skaniausias varškės pyragas, kurį man teko ragauti. Neįkyriai saldus, minkštas – pagrindinį vaidmenį atlieka turtingas varškės įdaras, o nedideli tešlos sluoksneliai jį maloniai apglėbia, neturėdami nė menkiausių kėslų įlįsti į pirmąjį planą. Vaikų šventėse šis pyragas drąsiai gali ir ant torto pakylos užsiropšti bei žvakutėmis pasidabinti – ypač, jei švenčia patys mažiausieji, o jus esate linkę neskubėti jų vaišinti labai saldžiais ir riebiais kepiniais.
Šis varškės pyragas lydi mane nuo vaikystės – Velykoms jį visuomet kepdavo mano teta. Pasak jos, pyrago skoniui labai svarbu tinkamai paruošta varškė. Ji turi būti pakeliuose, geriausia – nupirkta keliomis dienomis anksčiau, kad prieš gaminant kiek apdžiūtų. Tinkamiausia – 18 %, tačiau tokią nėra lengva rasti, todėl aš naudoju 9 % ir net ne visada dedu tą papildomą šaukštą grietinės – pyragas vis tiek gaunasi labai gardus.
Pyrago tešlai:
100 g sviesto,
220 g miltų,
3 šaukštų cukraus,
1-2 kiaušinio trynių,
0,5 šaukštelio kepimo miltelių.
Varškės įdarui:
3/4 kg varškės pakeliuose – 18 ar bent 9 % riebumo (šiuo atveju galima 1 šaukštą grietinės dar įdėti),
100 g sviesto,
4 kiaušinio trynių,
5 kiaušinio baltymų,
5 šaukštų cukraus,
1 citrinos žievelės,
150 g razinų,
1 šaukštelio maltos vanilės,
1,5 šaukšto manų kruopų.
- Razinas nuplauname, nuplikome verdančiu vandeniu ir užmerkiame šiltame vandenyje.
- Ruošiame tešlą: 100 g kambario temperatūros sviesto išsukame su 3 šaukštais cukraus (galima ranka, o galima ir kombainu), įdedame 1-2 trynius ir vėl išsukame. Kitame inde miltus sumaišome su kepimo milteliais, įsijojame į tešlą ir išminkome. Padedame į šaldytuvą 1 valandai.
- Ruošiame varškės įdarą: 100 g kambario temperatūros sviesto, maltą vanilę ir 5 šaukštus cukraus išsukame su 4 tryniais. Sumaišome su varške. Įtarkuojame citrinos žievelės geltonąją dalį, įberiame manų kruopas ir gerai nuvarvintas razinas, sumaišome. Atsargiai išmaišome su gerai išplaktais 5 baltymais.
- Kepame pyragą: įjungiame orkaitę, kad įkaistų iki 180 laipsnių. Atsegamą torto formą ištepame sviestu ir į ją stambia tarka sutarkuojame 2/3 atšaldytos tešlos. Ant jos klojame varškės įdarą ir ant viršaus sutarkuojame likusią tešlos dalį.
- Kepame 50-60 minučių.
Geriausia varškės pyragą nakčiai palikti šaldytuve, pridengus, kad kvapų neprisigertų ir pjaustyti tik kitą dieną. Labai mėgstu tokius kepinius, kaip šis, kuriuos galima išsikepti 1-2 dienomis anksčiau – šventei atėjus juos telieka išsitraukti ir smagiai svečiams patiekti.
Nuotraukos: A. Rimaitės
Rima
Gaminau Velykoms ir noriu padėkoti – tikrai labai skanus pyragas, ačiū!
Alvilė Rimaitė
Miela Rima, labai malonu, kad išbandėte ir kad patiko, labai smagu 🙂
Edita
Labas vakaras,kokio dydzio forma naudojate? Ir ar tinkama vietoj varskes ricota? Aciu 🙂
Alvilė Rimaitė
Laba diena, Edita, naudoju 24 cm formą. Dėl rikotos tikrai nežinau, bet manau, kad turėtų tikti – pyragas bus kiek kitoks, bet iš esmės turėtų gautis gerai 😉