Sausainiai toli gražu neprivalo būti saldūs – tikrai skanių jų galime išsikepti ir be lašo cukraus. Pikantiški sausainiai saldžiuosius giminaičius pavaduoja labai neprastai – daugeliui vaikų jie patinka, o vaikų šventėse gali pasirodyti kaip sotus užkandis į kompaniją prie šviežių daržovių, avinžirnių humuso, gvakamolės dažinių ar kitų patiekalų.
Reikės:
- 160 g (1 stiklinės) miltų
- 40 g smulkinto Džiugo arba kito parmezano tipo sūrio
- 60 g šalto sviesto
- 125 ml grietinėlės
- Žiupsnio druskos (kas mėgsta sūriau)
Kepame sūrius sausainius su sūriu:
1. Įkaitiname orkaitę iki 200 laipsnių, kepimo skardą išklojame popieriumi.
2. Miltus, sūrį, druską ir šaltą sviestą dedame į virtuvės kombainą aštriais peiliais ir kelias sekundes smulkiname – gauname rupų smėlį primenančią masę.
3. Supilame grietinėlę ir smulkiname dar keliolika sekundžių, kol masė tampa vientisa ir nelimpa prie kombaino sienelių. Jei limpa – įberiame dar kiek miltų ir vėl paleidžiame kombainą.
4. Iškočiojame tešlą į kuo plonesnį lakštą, perkeliame jį į skardą, kiek pabadome šakute ir supjaustome norimomis figūromis. Galima pjaustyti paprastu peiliu, bet suraikius peiliuku banguotais kraštais – sausainiai dailesni. Pagal padarytas linijas iškepusius sausainius bus galima tvarkingai sulaužyti. Kepame kol paruduoja – apie 8-12 minučių.
Recepto šaltinis: Tėčio receptai, leidykla Laisvos valandos, 2011 Vilnius. Nuotraukos: Alvilės Rimaitės
kristina
gal galetumem kuom nors kitu pakeisti grietinele?
Alvilė Rimaitė
Miela Kristina, tikrai nežinau. Esu skaičiusi, kad kartais kepiniuose grietinėlę keičia pienu arba pieno ir lydyto sviesto mišiniu (1/3 lydyto sviesto pilama į 3/4 pieno), kartais grietine, bet pati nesu bandžiusi, nors galvoju, kad turėtų tikti. Jei išbandysite, parašykite mums, kaip sekėsi 🙂
eglė
o jeigu be virtuvės kombaino,tai tiesiog viska labai maišyti?
Alvilė Rimaitė
Egle, nebandžiau, bet manau turėtų gautis – aš daryčiau taip: šaltą sviestą sutarkuočiau stambia tarka (vis padažant į miltus, kad neliptų prie pirštų) ir pirštais gerai išmaišyčiau su sūriu, miltais ir druska – tuomet turėtų gautis rupų smėlį primenantys trupiniai, kaip ir su kombainu. Toliau pilčiau grietinėlę ir sparčiai išminykčiau į vientisą minklę.