nesaldūs sausainiai

Burnoje tirpstantys sausainiai su sūriu

Sausainiai toli gražu neprivalo būti saldūs – tikrai skanių jų galime išsikepti ir be lašo cukraus. Pikantiški sausainiai saldžiuosius giminaičius pavaduoja labai neprastai – daugeliui vaikų jie patinka, o vaikų šventėse gali pasirodyti kaip sotus užkandis į kompaniją prie šviežių daržovių, avinžirnių humuso, gvakamolės dažinių ar kitų patiekalų.

 Reikės:

  • 160 g (1 stiklinės) miltų
  • 40 g smulkinto Džiugo arba kito parmezano tipo sūrio
  • 60 g šalto sviesto
  • 125 ml grietinėlės
  • Žiupsnio druskos (kas mėgsta sūriau)

Kepame sūrius sausainius su sūriu:

1. Įkaitiname orkaitę iki 200 laipsnių, kepimo skardą išklojame popieriumi.

2. Miltus, sūrį, druską ir šaltą sviestą dedame į virtuvės kombainą aštriais peiliais ir kelias sekundes smulkiname – gauname rupų smėlį primenančią masę.

3. Supilame grietinėlę ir smulkiname dar keliolika sekundžių, kol masė tampa vientisa ir nelimpa prie kombaino sienelių. Jei limpa – įberiame dar kiek miltų ir vėl paleidžiame kombainą.

4. Iškočiojame tešlą į kuo plonesnį lakštą, perkeliame jį į skardą, kiek pabadome šakute  ir supjaustome norimomis figūromis. Galima pjaustyti paprastu peiliu, bet suraikius peiliuku banguotais kraštais – sausainiai dailesni. Pagal padarytas linijas iškepusius sausainius bus galima tvarkingai sulaužyti. Kepame kol paruduoja – apie 8-12 minučių.

Recepto šaltinis: Tėčio receptai, leidykla Laisvos valandos, 2011 Vilnius. Nuotraukos: Alvilės Rimaitės

4 Responses

  1. kristina
    |

    gal galetumem kuom nors kitu pakeisti grietinele?

  2. Alvilė Rimaitė
    |

    Miela Kristina, tikrai nežinau. Esu skaičiusi, kad kartais kepiniuose grietinėlę keičia pienu arba pieno ir lydyto sviesto mišiniu (1/3 lydyto sviesto pilama į 3/4 pieno), kartais grietine, bet pati nesu bandžiusi, nors galvoju, kad turėtų tikti. Jei išbandysite, parašykite mums, kaip sekėsi 🙂

  3. eglė
    |

    o jeigu be virtuvės kombaino,tai tiesiog viska labai maišyti?

  4. Alvilė Rimaitė
    |

    Egle, nebandžiau, bet manau turėtų gautis – aš daryčiau taip: šaltą sviestą sutarkuočiau stambia tarka (vis padažant į miltus, kad neliptų prie pirštų) ir pirštais gerai išmaišyčiau su sūriu, miltais ir druska – tuomet turėtų gautis rupų smėlį primenantys trupiniai, kaip ir su kombainu. Toliau pilčiau grietinėlę ir sparčiai išminykčiau į vientisą minklę.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *