Širdelės iš druskos tešlos – kai norisi pažaisti Valentino tema. Jomis galime dekoruoti namus vasario 14-osios proga, puošti linkėjimų medį, jos gali tapti vaikų rankų darbo dovana mamai, močiutei ar draugams. Arba darbeliu mokyklos ar darželio Kaziuko mugei.
Druskos tešla – puikus naminis žaislas, pagaminamas vos per kelias minutes. Druska, miltai, vanduo – tiek tereikia, kad galėtume užminkyti šaunias lipdymo dirbtuves. Tiesa, Valentino širdelių gamybai reikės ir šlakelio raudonos spalvos maistinių dažų. Bet jei jų nėra, ne bėda – gatavus druskos tešlos gaminius galima nudažyti guašu, akriliniais dažais arba kreidelėmis. Rudens darbelių temoje rašiau plačiau apie tai.
Širdeles iš tešlos išpjaustyti paprasčiausia naudojant sausainių formeles. Kad būtų įdomiau, mudvi su Nida tešlos paviršių pamarginome reljefinių sagučių, burbulinės plėvelės ir nėrinių juostos įspaudais. Minėtas medžiagas dėjome ant tešlos ir kiek pakočiojome, kad įsispaustų raštas. Vieną širdelę sukūrėme imituodamos geriausių draugių pakabukų seriją – padalintą per pusę. Šviežią druskos tešlą dailiai perpjauti sudėtingiau, todėl šią širdelę dalinome pakaitinę ją orkaitėje apie 5 minutes.
Druskos tešlai:
- 1 stiklinės miltų
- 0,5 stiklinės druskos
- iki 0,5 stiklinės vandens
- maistinių dažų arba guašo, arba kreidelių
Širdelėms formuoti:
- Sausainių formelės
- burbulinės plėvelės, sagų, nėrinių (nebūtinai)
- kepimo popieriaus
Kuriame druskos tešlos širdeles:
1. Miltus su druska sumaišome ir pilame tiek vandens, kad išeitų išminkyti tešlą, panašią į plastiliną. Vandens neturėtų prireikti daugiau nei 125 ml – aš pilu apie 110 ml. Jei vandens įpilsite per daug – įdėkite papildomai miltų.
2. Išminkę vientisą tešlą, nuspalvojame ją maistiniais dažais. Įlašiname kelis lašus dažų ir išminkome, kad tolygiai pasiskirstytų.
3. Širdeles iš druskos tešlos geriausia kočioti ir išpjaustyti iš karto ant kepimo popieriaus. Pagaminus teliks perkelti su visu popieriumi į kepimo skardą.
4. Pagaminę druskos tešlos širdeles Valentino dienai, sutvirtiname jas iškepdami orkaitėje. Kepame apie 10–20 minučių (priklausomai nuo darbelių storumo), 50–70 laipsnių tempertūroje, apversdami kas 5–7 minutes.
© Tekstas ir nuotraukos Alvilės Rimaitės
Parašykite komentarą