moliūgų duona su sezamais

Moliūgų duona su sezamais

Moliūginiai keksiukai ir sausainiai, moliūgai varškės apkepe, sriuboje, kukuliuose ir visur aplink, tikras moliūgmetis – ne kitaip. Net pradėjau žvalgytis į veidrodį, ar dar negeltonuoju – juk beta karoteno moliūgai turi daugiau nei morkos… Į vaikus pažiūrėjau – nieko, skruostai rausvučiai, viskas tvarkoje, vadinasi galime dar vieną moliūginį receptą pabandyti!

Moliūgų duoną su sezamais kepiau pagal amerikietišką receptą iš knygos „Gaminame patys“, receptą šiek tiek pakeitusi. Moliūgų duona – tarpinis variantas tarp pyrago ir duonos: minkšta, puri, nuo moliūgų nuostabiai geltona ir saldi. Mano vaikams ji be galo patiko – ir mieliausiai ją valgė vieną, net taip mėgstamo sviesto nepanoro užsitepti.

Moliūgų duona receptas

 2 kepaliukams reikės:

  • 640 g miltų
  • 50 g cukraus
  • 4 šaukštelių kepimo miltelių
  • 1 šaukštelio druskos
  • 250 ml ir 2 šaukštų pieno
  • 1 kiaušinio
  • 250 ml trintų moliūgų*
  • 80 ml aliejaus
  • 1 gero šaukšto sezamų sėklų

Moliūgų duona su sezamais:

1. Įkaitiname orkaitę iki 220 laipsnių.

2. Į didelį indą persijojame miltus su kepimo milteliais, beriame druską ir cukrų, išmaišome.

3. Kitame inde išplakame kiaušinį su 250 ml pieno. 2 šaukštus pieno pasiliekame. Į pieno ir kiaušinio plakinį įmaišome trintus moliūgus ir aliejų. Miltų mišinio viduryje padarome duobutę, į ją pilame kiaušinio ir moliūgų masę ir šakute išmaišome iki vientisos masės.

4. Išverčiame tešlą ant miltais pabarstyto paviršiaus ir minkome 3-5 minutes, kad minklė taptų vientisa.

5. Suformuojame 2 kepaliukus ir dedame į riebalais pateptas, miltais per sietelį pabarstytas kepimo formas ar skardą. Aštriu peiliu duonos viršuje padarome 2-3 įpjovas. Aptepame pasiliktais 2 šaukštais pieno. Apibarstome sezamų sėklomis.

6. Kepame 25 minutes, vėliau sumažiname temperatūrą iki 190 laipsnių ir kepame dar 15 minučių. Ar duona iškepus, patikrinkite atsargiai apversdami kepaliuką ir pabelsdami į jos dugną – garsas turi būti duslus, lyg moliūgų duona būtų tuščiavidurė.

*Nuluptą moliūgą supjaustome kelių centimetrų dydžio gabalėliais ir kepame 190 laipsnių orkaitėje apie 30-40 minučių kol suminkštės. Atvėsiname ir sutriname. Kad pasiruoštume receptui reikalingus 250 ml trintų moliūgų, reikia iškepti apie 550 g moliūgo. Trintų moliūgų galima pasigaminti didesnį kiekį ir užsišaldyti reikiamo dydžio porcijomis.

© Tekstas ir nuotraukos Alvilės Rimaitės

Taip pat pamėginkite: naminės duonos su raugu receptą.

2 atsiliepimai

  1. Maryte Korbutovskaja
    |

    O vietoj kepimo milteliu galima naudoti sauas mieles?

  2. Gimtadienio mugė
    |

    Ne, mielės veikia visai kitu būdu. Kepinį su mielėmis reikia minkyti, mieles sutrint su mažu kiekiu šilto skysčio, tešlą kildint ir t.t. O ir pats kepinys gausis visai kitoks. Kepimo miltelius galima keisti soda. Vietoj reikiamų 4 šaukštelių miltelių, dėti 3-4 šaukštelius sodos. Šio recepto atveju ją reiktų užgesint išmaišant keliuose šaukštuose grietinės ar gerame šaukšte acto.

Parašykite atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *