naminė karamelė lengvas receptas

Naminė karamelė – paprastai pagaminama ir nuostabiai gardi

Naminė karamelė – ypatingas gardumynas, kurį taip paprasta paruošti! Sakyčiau, net augantis jaunimas gali ją gaminti, tačiau yra vienas bet. Su kaitinamu cukrumi elgtis reikia labai apdairiai. Karamelė verdant kunkuliuoja, burbuliuoja ir sproginėja iš puodo. Todėl vieniems vaikams jos gaminti nepatikėkime, ruoškime kartu. O paruošę – nepamirškime saiko! Cukraus šiame recepte be galo daug, todėl mėgaukimės saikingai, po šaukštelį kitą. Taip ir sveikiau, ir skaniau.

Apie produktus

Naminė karamelė gaminama iš plakamosios 35 proc. riebumo grietinėlės. Cukrų geriau naudoti baltą, nes lengviau pagauti momentą, kada jis tinkamai įkaista, paruduoja. Cukrų galime keisti gliukozės sirupu. Druską geriau naudoti rupią ar granulių, dribsnių formoje. Jei norite, jos galite neberti – nors man pats skaniausias dalykas karamelėje ir yra švelnus sūrumas begalinėje saldybėje.

naminė karamelė kaip pagaminti

Naminė karamelė – kur panaudoti?

• Nuostabus pagardas blynams, vafliams, varškėčiams, avižų košei ar tiesiog duonos riekei.
• Tobulas pertepimas pyragams, tortams, vaflių tortams ir pan.
• Pyragų, sausainių, keksiukų įdaras – kepant pastaruosius į kiekvieną įdėkim po šaukštelį.
• Saldus akcentas visiems ledų ir plaktos grietinėlės desertams.
• Šaukštelis naminės karamelės – gardi palyda orkaitėje keptiems obuoliams bei kriaušėms, trupininiams obuolių ar uogų pyragams.
• Puiki pačių gaminta dovana įvairiausioms progoms.

Kad naminė karamelė pavyktų:

  • Rinkimės aukštesnį, 3–4 litrų puodą, nes gaminama karamelė putoja, kyla aukštyn ir gali nudeginti.
  • Užvirus cukrui su vandeniu, jo nebegalima maišyti. Cukrus turi imti ruduoti, tik tada dėkime sviestą.
  • Nepervirkime. Kuo ilgiau karamelė verda, tuo tampa kietesnė. 5 minučių nuo grietinėlės įpilimo pilnai pakanka.
  • Naminė karamelė laikoma šaldytuve. Ji kažkiek sukietėja, tad jei norime, kad lengvai teptųsi, pašildykime karšto vandens vonelėje.
  • Šaldytuve karamelę galime laikyti iki 1-2 mėnesių, šaldiklyje – iki metų.
  • Iš nurodyto produktų kiekio išeina apie 650 ml karamelės.

Reikės:

  • 300 g cukraus
  • 5 šaukštų karšto vandens
  • 120 g sviesto
  • 300 ml riebios grietinėlės
  • 0,5–1 šaukštelio rupios jūros druskos

Naminė karamelė – receptas:

1. Puode storesniu dugnu užkaičiame cukrų su karštu vandeniu. Pamaišome, kad cukrus ištirptų. Kai puodas užverda, daugiau nebemaišome. Nemaišydami kaitiname ant vidutinės ugnies 8–10 minučių, kol paruduos. Šioje vietoje reguliuokime kokio skonio norime karamelės – šviesesnės spalvos bus švelnesnio, tamsesnės – sodresnio skonio. Tačiau nesudeginkim!

2. Sudedame gabalėliais pjaustytą sviestą ir maišydami verdame, kol sviestas ištirpsta. Nukeliame nuo ugnies.

3. Kitame puode užverdame grietinėlę. Atsargiai (čia tas momentas, kai viskas kunkuliuoja), per kelis kartus supilame į cukraus/sviesto mišinį. Paverdame 5 minutes maišydami ir paliekame atvėsti.

4. Į atvėsusią karamelę įberiame druskos ir išmaišome. Supilstome į stiklinius indus ir užsukame. Naminė karamelė paruošta!

valgomos dovanos idėjos karamelė

© Tekstas ir nuotraukos Alvilės Rimaitė

Parašykite atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *