trupininis obuolių pyragas su ledais kaip prie parlamento

Trupininis obuolių pyragas su ledais kaip „Prie Parlamento“

Ar pamenate tokią prospekte veikusią šaunią kavinę „Prie Parlamento“? Nežmoniškai gardus vištienos apkepas ir pats skaniausias trupininis obuolių pyragas, kurį patiekdavo šiltą su plakta grietinėle. Kažkada šio pyrago receptą aptikau mamų forume ir pabandžiau pagaminti – kiek siekia mano skonio atmintis jis buvo būtent toks! Atradusi taip įsikandau šį obuolių pyragą, kad porą obuolinių sezonų jį ir tekepdavau. Paprastai paruošiamas ir visada pavyksta – jokių iškilo neiškilo, subliuško nesubliuško.

Šį obuolinį džiaugsmą galima valgyti kaip įprastą pyragą – atvėsusį ir suraikytą gabaliukais. Bet jei norite pyrago valgytojus palepinti ypatingai – patiekite jį šiltą, su samteliu plombyro ledų ar plaktos grietinėlės. Per pirmąjį Viliuko gimtadienį kepiau jį vietoje torto – pyrago sudėtis tinkama net ir mažiausiems paskanauti. Na, o nevalgantiems kiaušinių jis aplamai yra atradimas. Ir dar – lyginant su kitais panašiais crumble, t.y. trupininio tipo obuolių pyragais, šis pyragiukas nėra košės konsistencijos – jis gražiai pjaustosi ir atvėsęs gali būti valgomas laikant rankoje, lėkštutės nebūtinos.

Reikės:

  • 1 stiklinės miltų,
  • 1 stiklinės manų kruopų,
  • 1 stiklinės cukraus,
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių.
  • 180 g sviesto,
  • 5-6 sultingesnių obuolių,
  • 1 šaukštelio cinamono,
  • 1/3 stiklinės razinų,
  • 1-2 šaukšteliai cukraus pudros.

Gaminame trupininį obuolių pyragą:

  1. Orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių.
  2. Atsegamos torto formos dugną ir kraštus iki pusės negailėdami ištriname sviestu. Likusį sviestą dedame į šaldiklį, nes jo vėliau reikės labai šalto.
  3. Į dubenį suberiame visus sausus ingredientus – miltus, manus, cukrų, kepimo miltelius ir gerai išmaišome.
    Razinas nuplauname, nuplikome verdančiu vandeniu ir paliekame nuvarvėti. Obuolius sutarkuojame stambia tarka, sumaišome su razinomis, įmaišome cinamono šaukštelį.
  4. Tarkuotus obuolius iš akies padaliname į 2 dalis, o sausų ingredientų mišinį – į 3. Į sviestu išteptą formą beriame vieną dalį sausojo mišinio, palyginame šaukštu, kad pasiskirstytų tolygiai, ant jo dedame vieną dalį obuolių, po to vėl sauso mišinio, po to vėl obuolių ir baigiame sluoksniuoti sausu mišiniu.
  5. Ant viršaus stambia tarka užtarkuojame sviestą, šauname į karštą orkaitę 45-50 minučių kol gražiai paruduos.
  6. Ištraukę pyragą, leidžiame 5 minutes atvėsti, nuimame tortinės šonus, per sietelį apibarstome cukraus pudra. Tiekiame karštą su ledais ar plakta grietinėle, arba kambario temperatūros. Papuošti galime šviežiomis ar šaldytomis avietėmis, mėtos lapeliais.

trupininis obuolių pyragas

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *