Viena greičiausiai pagaminamų ir efektyviausiai atrodančių valgomų dovanų – namuose ruoštas ir papuoštas šokoladas Kalėdoms. Britų bei amerikiečių tinklaraščiuose be galo daug įvairiausių receptų, taip vadinamos šokolado žievės (chocolate bark), kuri gaminama iš tirpinto šokolado arba jo drožlių (chocolate chips). Šokoladą siūloma barstyti džiovintais vaisiais, riešutais, cukatais, zefyriukais, smulkintomis kalėdinėmis saldainių lazdelėmis, pabarstukais, pipiriukais, levandų žiedais ir dar daug kuo. Aš pateikiu labai kalėdiškai atrodantį ir vaikus tiesiog užburiantį variantą su sūriais riestainėliais, žemės riešutais ir žaliais bei raudonais M&M’s saldainiais.
Skonis jo tiesiog puikus – sūrus riestainėliai ir skrudinti riešutai labai gardžiai papildo šokolado saldumą. Pagamintą šokoladą sulaužykime smulkesniais gabalėliais – bus patogiau valgyti, nes tirpintas šokoladas kiek tepa pirštukus. Norint to visai išvengti, galime šokoladą lieti ant medinių plokščių pagaliukų – bus skanėstai ant pagaliuko. Arba gausiau pabarstyti riestainėliais ir riešutais – jie sulaikys tirpimą.
Kaip supakuoti? Jei šokoladas Kalėdoms skirtas dovanoms, gražiausiai atrodys supakuotas į skaidrų celofaną, arba stiklo indą.
Apie ingredientus: tirpinimui visada geriausia rinktis juodą arba kartųjį šokoladą – jis gražiau ištirpsta. Tačiau norint, galima rinktis ir baltąjį, tik šį būtina lydyti karšto vandens vonelėje, jei prasčiau lydosi – įlašinkime kelis lašus neutralaus skonio aliejaus. Žemės riešutus nesunku orkaitėje paskrudinti ir pasūdyti patiems. Taip geriau reguliuosime jų skonį – pirktiniai neretai būna itin sūrūs.
M&M’s saldainius perku 90 g pakuotėje ir išrenku reikiamas spalvas.
22×20 cm skardelei reikės:
- 200 g juodo arba kartaus šokolado
- Saujos žemės riešutų
- Saujos sūrių riestainėlių
- M&M’s saldainių
Šokoladas Kalėdoms – paprastas receptas:
1. Skardelę, kurioje gaminsime šokoladą išklojame folija arba kepimo popieriumi. Norint, šokoladą galima lieti ne į indą, bet tiesiog ant didesnės pjaustymo lentelės patiesus kepimo popierių ar foliją – šiuo atveju šokolado kraštai gausis laisvai pasilieję.
2. Šokoladą sulaužome kvadratėliais ar dar smulkiau ir ištirpiname karšto vandens vonelėje. Tai daroma taip: indas su šokolado gabalėliais statomas ant puodo su kaitinamu vandeniu ir šokoladas tirpinamas kartas nuo karto pamaišant.
3. Ištirpusį šokoladą liejame į paruoštą indą ar ant lentelės, tolygiai paskirstome ir puošiame – barstome riestainėlius, saldainius ir riešutus.
4. Statome šokoladą į šaldytuvą ir paliekame kol sustings – maždaug 30–50 minučių. Laužome ar pjaustome gabalėliais ir pakuojame. Arba patys skanaujame.
Jau sustingęa šokoladas Kalėdoms laikomas kambario temperatūroje.
Jei gaminant liko sūrių riestainių ir saldainių, galime iš jų pasigaminti šokoladuotų elniukų popsiukų – kalėdinis receptas čia.
Įrašas atnaujintas 2024 11 27.
© Nuotraukos ir tekstas: Alvilės Rimaitės
Parašykite atsiliepimą