velykiniai sausainiai margučiai su sėklomis

Velykiniai sausainiai – margučiai su sėklomis

Vienas geriausių būdų natūraliai nudažyti margučius – iškepti sausaininių kiaušinių ir išmarginti juos įvairiausiomis sėklomis! Juokauju, žinoma, tačiau iš tiesų – kiek esu bandžiusi natūralių būdų marginti kiaušinius: su kava, vaisine arbata, špinatais ar ciberžole – dauguma jų dėmesio tikrai neverti. Išskyrus visiems žinomus puikiuosius svogūnų lukštus ir dar vieną – su šaldytomis mėlynėmis. Tačiau apie jį – kiek vėliau, dabar grįžtame prie velykinių sausainių.

velykiniai receptai vaikams

Mintis išmarginti sausainius sėklomis šovė man pernai, kai kepiau spalvotuosius linksmuolius su Jelly Bean pupelėmis. Tada pamaniau, kad reikia sugalvoti, kaip vaikams papuošti sausainius be dažytų saldainių – natūraliau. Šiemet, apsiginklavusi linų, sezamo, aguonų, saulėgrąžų sėklomis, kokoso bei migdolų drožlėmis ėmiausi marginti. Rezultatas: žavūs, natūralių tonų sausainiai-margučiai, man regis labai tinkantys Velykų stalui – juk sėkliukės tikrų tikriausias atgimstančios gyvybės simbolis. Sausainiai labai gardūs, tik turėkite minty, kad laiko jų gamyba tikrai suvalgo. Tačiau į tokių margučių dirbtuves, manau, visai nesupyks pakviesti vaikai, o jei labai atsibos – likusius sausainius galite nedailinti raštais, o vientisai apibarstyti kokoso drožlėmis, aguonomis ar sezamo sėklomis.

sausainiai velykoms receptai

Sausainiams naudojau pernykščių Jelly Bean sausainių receptą, kurį patogumo dėlei čia pakartosiu. Tik iškočioti juos kepant su sėklomis reikia šiek tiek ploniau. Man smagiausiai dėliojosi margučiai su linų sėklomis, o mane konsultavusiam Viliukui patys gražiausi – su aguonomis.

 4 skardoms sausainių:

  • 220 g kambario temperatūros sviesto
  • 100 g cukraus
  • 1 kiaušinio trynio
  • 1 kiaušinio baltymo
  • 2 šaukštai vandens
  • 400 g miltų
  • 1/2 šaukštelio kepimo miltelių
  • 1 šaukštelis maltos vanilės (nebūtinai)
  • linų sėmenų, sezamo, aguonų, saulėgrąžų sėklų, kokoso ar migdolo drožlių
  • medinio dantų krapštuko

Kepame velykinius sausainius – margučius su sėklomis:

1. Minkštą sviestą išplakame su cukrumi iki purios masės. Dedame kiaušinio trynį, pilame vandenį ir vėl išplakame.

2. Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir malta vanile. Beriame į pasiruoštą sviesto masę ir suminkome tešlą. Pašaldome šaldytuve pusvalandį.

3. Įkaitiname orkaitę iki 175 laipsnių.

4. Iškočiojame tešlą į maždaug 4 mm storio lakštą. Apskrita formele ar maža stikline išspaudžiame apskritimus. Apskritimus, sudėję kelis vieną šalia kito, dar kelis kartus pakočiojame pirmyn-atgal, pirštais kiek paformuojame smailųjį „kiaušinio“ galą – tokiu būdu apskritimai taps dailiais, kiaušinio formą primenančiais ovalais.

5. Sausainius po vieną aptepame lengvai paplaktu kiaušinio baltymu, apibarstome sėklomis ir kepame įkaitusioje orkaitėje 5-7 minutes, kol švelniai paruduos. Norėdami išdėlioti smulkių sėklų raštus, pamirkome dantų krapštuką baltyme, juo imame po vieną sėklą ir klijuojame ant sausainio. Galime švelniai vos vos paspausti pirštais, kad tvirčiau laikytųsi. Tokia puošyba einasi greičiau nei galima būtų pamanyti.

Pabaigai – žadėtas natūralus tikrųjų margučių dažymo būdas – mirkant vaisinėje arbatoje su šaldytomis mėlynėmis.
Į mažą, 150 ml puodelį dedame 4 šaukštelius vaisinės kinrožių arbatos ir 2-3 šaukštelius trintų mėlynių, užpilame karštu vandeniu, įmerkiame virtą kiaušinį ir pamirštame jį tenai 1-2 valandoms. Kiaušinis įgauna tamsiai mėlyną, beveik juodą spalvą. Nuo arbatžolių vietomis apsibraižo, bet dėl to tik įdomesnis pasidaro ir man labai patinka, kad taip nudažius nelieka jokių dažų pėdsakų ant nulupto kiaušinio. Jei šaldiklyje dar daug mėlynių atsargų – pabandykite!

Šviesaus ir kūrybingo šventų Velykų laukimo!

idėjos velykų stalui

Nuotraukos: Alvilės Rimaitės

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *