Daržas deserto lėkštėje, arba tortai, pyragai ir kiti kepiniai iš daržovių

Daržas deserto lėkštėje, arba tortai, pyragai ir kiti kepiniai iš daržovių

Pirmąsias gretas rudenėjančioje virtuvėje užimant cukinijoms, moliūgams bei morkoms, metas prisiminti, kokių sveikesnių desertų galime iš jų pagaminti sau ir vaikams. Man labai patinka, kad saldžiuose kepiniuose su daržovėmis dažnu atveju puikiai dera rupūs kvietiniai miltai, turtingesni nei baltieji naudingomis medžiagomis. Su jais iš daržo dovanų galime iškepti puikaus skonio kepinius: tortus, keksiukus, sausainius – sveikesnę alternatyvą įprastiems kepiniams, o ir gerokai įdomesnę bei paslaptingesnę: nedažnas atpažįsta meduoliniuose sausainiuose pasislėpusius moliūgus ar puikiame šokoladiniame pyrage dalyvaujančias cukinijas. Labai griežtai prieš daržoves nusiteikusiems mažiems žmonėms, jų buvimo deserto lėkštėje galime ir neišduoti, o kitais atvejais šie burnoje tirpstantys kepiniai gali tik sutvirtinti vaikų ir daržovių draugystę.

Šokoladainis su cukinija – mano praėjusio rudens favoritas: labai greitai pagaminamas, purus, minkštas, saikingai drėgnas ir nesaikingai šokoladinis. Receptas be kiaušinių ir pieno produktų, o cukinijų nemėgstantys nė neįtaria, su kuo jis keptas.

Greitas rudeninis tortas be kiaušinių – aukščiau minėto cukinijų šokoladainio pagrindu gaminamas tortas, pertepamas grietinėlės sūrio ir graikiško jogurto kremu, pagardintas puikiai čia tinkančiais žemės riešutais – tikrai rudens puotai!

Cukinijų ir obuolių duona – gardi, švelni, cinamono kvapais apsikaišiusi, vienas du paruošiama. Mano pateikiamas receptas, tai pagrindas, kuriuo galime įvairiausiai varijuoti – sykį pagardinti kepintais riešutais, kitą sykį įberti kelis šaukštus aguonų.

Morkų, obuolių ir bananų sausainiai – čia, kaip ir cukinijų šokoladainyje nedalyvauja nei pieno produktai, nei kiaušiniai. Užkandžiui vertės prideda stambūs avižų dribsniai ir rupūs miltai, o norintys dar sveikiau, į sausainius gali neberti ir cukraus, ypač jei dedami saldesni obuoliai ir morkos.

Iš stambiai tarkuotų morkų galime paruošti sveikų kamuoliukų – su datulėmis, riešutais, kakava. Orkaitė poilsiauja, nes desertas ruošiamas produktus sumalant kombainu, sulipdant į rutuliukus ir sušaldant šaldytuve.

Šviežios sultingos morkos tiesiog prašosi į tortą – meduoliniais prieskoniais gardintas, praturtintas riešutais ir perteptas kremu su grietinėlės sūriu, morkų tortas yra vienas puikiausių rudeninių desertų. Vaikams jį paversti dar puikesniu galime visai nesudėtingai suformuodami jį meškio formos.

Poilsiui nuo saldesnių kepinių išsikepkime moliūgų ir sezamų duonos – šis kepinys tai tarpinis variantas tarp pyrago ir duonos: minkštas, purus, nuo moliūgų nuostabiai geltonas ir gardus.

Moliūginiai keksiukai – tikra rudens virtuvės klasika. Mūsų namuose bene dėl jų labiausiai ir laukiama, kol senelių sode sunoks oranžiniai milžinai.

Sausainiai iš moliūgų – kaip ir kituose kepiniuose ypatingasis moliūgų prieskonis čia pranyksta, atsiverdamas visai kitokių skonių puokšte. Tikri meduoliai – tik be medaus.

Su moliūgais galime pagaminti ir gerokai sveikesnių spurgų – apsieidami be didelių kiekių riebalų, moliūgines spurgas iškepkime orkaitėje, keksiukų kepimo formoje. Teoriškai tai bus keksiukai, tačiau savo skoniu, purumu, drėgnumu, savo forma ir traškiu cinamono apvalkalėliu – gardžiausios spurgos.

Moliūginiai vafliai – jie iš minkštesnių, ne traškių vaflių serijos. Moliūgams recepte draugiją palaiko avižiniai dribsniai, miltus galime berti rupesnius, tada vafliai gali tapti ir vertingais vaikiškais pusryčiais.

Pabaigai – du karališki kepiniai su moliūgais. Niekada nenuviliantis ir daugybės pagyrų sulaukiantis moliūgų sūrio pyragas, galintis pavaduoti tortą bet kurioje rudens šventėje.

Ir šokoladinis moliūgų tortas – moliūginiai biskvitai, pertepti šokoladiniu plaktos grietinėlės kremu ir aplieti puikiu šokoladiniu glajumi. Moliūgų ir šokolado derinys vertas dėmesio – pamėginkite!

Gardžių ir sveikesnių atradimų puikiais dalykais turtingose mūsų rudens virtuvėse!

Nuotraukos: Alvilės Rimaitės

Leave a Reply