obuolių sūris

Obuolių sūris – skonis iš vaikystės

Obuolių sūris – vienas ryškiausių mano vaikystės gardumynų. Jo, dailiai papjaustyto, lėkštelė visuomet nutūpdavo ant stalo geriant arbatą tetos namuose. Tamsus, ryškus obuolinis džiaugsmas, kartais dar paskanintas vienu kitu riešutuku…

Puikus skanumynas, kurio kartą pasigaminus, užtenka ilgam. O kaip gerai turėti tokių atsargų, turbūt daug pasakoti nereikia? Šiemet, kai dauguma sodų derliaus stygiumi nesiskundžia, tai ir puiki išeitis suvaldyti į namus plūstančius obuolius.

Obuolių sūriui tinkamiausi antaniniai arba kiti rūgštesni obuoliai, tačiau galima gaminti ir iš kitų. Jei sūrį valgys mažiausieji, riešutų ar džiovintų vaisių į jį geriau nedėkite – gaminkite tokį vientisą, vienspalvį, arba, pamarginkite keliomis, vėliau įdėtomis obuolių skiltelėmis.

1 dideliam arba keliems mažesniems sūriams reikės:

  • 5 kg obuolių,
  • 10 šaukštų cukraus,
  • 0,5 šaukštelio cinamono,
  • 0,25 šaukštelio maltų gvazdikėlių,
  • 0,5 stiklinės mėgstamų riešutų, razinų ar kitų džiovintų vaisių (riešutus galima kiek pasmulkinti).

 

Gaminame obuolių sūrį:

  1. Obuolius nuplauname, nulupame (nebūtinai) ir supjaustome skiltelėmis.
  2. Užpilame cukrumi, uždengiame ir paliekame kambario temperatūroje 24 valandoms, kad susidarytų sultys. Nors yra receptų, kur nurodomas žymiai didesnis cukraus kiekis, aš dedu nedaug – tik tiek, kad susidarytų minėtos sultys.
  3. Praėjus parai, susidariusas obuolių sultis nupilame į puodą ir verdame kol liks maždaug pusė jų kiekio.
  4. Į likusias sultis supilame beveik visas obuolių skilteles (pasiliekame tik apie 0,5 stiklinės) ir verdame ant stiprios ugnies retkarčiais pamaišydami, o vėliau – obuoliams sukritus, maišome intensyviai, kol perbraukus mentele masė lieka perskirta ir greitai vėl nesusilieja. Suberiame likusias skilteles (jos liks apysveikės ir papuoš sūrį), prieskonius, nuplautus riešutus ir razinas bei paverdame dar 5 minutes. Viso obuolių sūris verda apie 1,5 valandos.
  5. Karštą masę sukrečiame į sūrmaišius iš marlės, išklotus celofanu arba tiesiog į plastikinius maišelius produktams šaldyti. Rankomis paformuojame sūrį, galus gerai suspaudžiame, užrišame ir sunkiai paslegiame 1 parai. Išimame iš sūrmaišių ir padžioviname 3–5 paras ant medinės lentelės kartas nuo karto apversdami. Apdžiūvusį obuolių sūrį laikome suvyniotą į kepimo popierių – norint pasivaišinti, beliks atpjauti reikiamą kiekį, supjaustyti gabalėliais ir gardžiuotis.
Nuotraukos: A. Rimaitės

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *