sluoksniuotos mielinės tešlos pyragas su aguonomis ir obuoliais

Sluoksniuotos mielinės tešlos pyragas su aguonomis ir obuoliais

Jei lankėtės Nidoje, turbūt žinote ir jos ypatingąją, garsiąją kepyklėlę, įsitaisiusią viename kieme kartu su ponios Nijolės knygynu. Ko verti vien šios kepyklėlės eklerai su varške ar šokoladinis varškės pyragas! Tačiau man, pats didžiausias čia kepamas gardumynas – mielinės sluoksniuotos tešlos aguonų ir obuolių vyniotinis. Pasaka, svajonė ir saldžiausias sapnas yra šis pyragas – išvykusi iš Nidos labai jo pasiilgstu. Šio aguoninio ilgesio įkvėpta, ryžausi pabandyti namuose iškepti kažką panašaus. Pasirinkau lengviausią kelią – pirktinę mielinę sluoksniuotą tešlą, kuriai pripiršau kalėdinio aguonų vyniotinio įdarą ir plonai pjaustytus obuolius. Rezultatas? Kiek kitoks, tačiau tikrai gardus ir primenantis puikųjį Nidos pyragą – na, bent jo pusbroliu, manau, galėtų vadintis. O svarbiausia – labai greitai padaromas, juk tešlą tereikia iš šaldiklio išsitraukti…

Aguonų obuolių pyragas

 Reikės:

  • 500 g mielinės sluoksniuotos tešlos,
  • 100 g aguonų,
  • 40 g sviesto,
  • 80 g cukraus,
  • 1/2 šaukštelio cinamono,
  • 1 kiaušinio,
  • 3-4 obuolių.

Kepame sluoksniuotos mielinės tešlos pyragą su aguonomis ir obuoliais:

1. Atsitirpiname šaldytą tešlą, padėję ją ant miltais pabarstyto paviršiaus. Jei tešla vientisa – kepkime vieną didelį pyragą, jei suskirstyta lakštais – atskirus pyragėlius kiekvienam lakštui (nuotraukose mums ir pozuoja toks pyragėlis).
2. Kol tešla šyla, ruošiame įdarą. Kiaušinį paplakame šakute atskirame dubenėlyje ir apie 1/3 jo atsidedame pyragui aptepti. Aguonas pasmulkiname su virtuvės kombainu aštriais peiliais, dedame sviestą, 2/3 kiaušinio, cukrų ir dar pamalame. Gauname tirštą masę – į ją beriame cinamono ir išmaišome. Obuolius supjaustome labai plonomis riekelėmis – lupti nereikia.
3. Atšildytą tešlą keliame į kepimo popieriumi išklotą skardą, truputį atsargiai pakočiojame ir ant jos, kaip parodytą nuotraukoje dedame aguonų įdarą. Ant aguonų išrikiuojame obuolius, pyragą sandariai uždarome, kraštelius užraitome ar šakute užspaudžiame, pyrago viršuje padarome kelias įpjovas ir paliekame šiltame virtuvės kampe pakilti apie 15 min.
4. Įjungiame orkaitę, kad įkaistų iki 180 laipsnių. Prieš pašaudami į ją sluoksniuotos mielinės tešlos pyragą, aptepame jį pasiliktu kiaušinio trečdaliu. Mažesni pyragėliai kepa apie 15 minučių, dideliam gali ir visų 40 minučių prireikti.

 

Nuotraukos: A. Rimaitės

4 Responses

  1. jolanta
    |

    Geras receptas,skanu.

  2. Alvilė Rimaitė
    |

    Ačiū, smagu, kad patiko!

  3. mes
    |

    Labai labai skanu ir lengva pagaminti… Rekomenduojame visoms 🙂

  4. Alvilė Rimaitė
    |

    Ačiū labai, kad gaminate ir parašote kaip sekasi! Mūsų namuose šis pyragiukas irgi pasisekimą turi, kartas nuo karto vis pasigirsta koks balselis prašantis iškepti „tą aguoninį“… net ir aš dabar paskaičiau ir užsimaniau vėl jį pasigaminti 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *