Spurgos – skanėstas, tinkantis daugeliui gyvenimo atvejų. Ir saulėtam sekmadienio rytui, ir rudenėjančiai popietei, vasaros iškylai ar Rugsėjo 1-osios šventinėms vaišėms. Visada galime gaminti tradicines purias varškės spurgytes, galime ir sveikesnes – moliūgines, tačiau jei norime spurgų pasigaminti kiek greičiau – siūlau išmėginti paprastą spurgų receptą su kefyru. Jos bus truputį mažiau purios nei varškinės, gal kiek sausesnės, tačiau vis tiek labai gardžios ir spurgiškos.
Reikės:
- 50 g kambario temperatūros sviesto
- 4 šaukštų cukraus
- ½ šaukštelio vanilinio cukraus
- ¼ šaukštelio druskos
- 1 kiaušinio
- 200 ml kefyro
- 430 gramų miltų
- 1 šaukštelio kepimo miltelių
Spurgoms virti:
- apie 400 ml rapsų aliejaus, cukraus pudros, popierinio rankšluosčio riebalams sugerti.
Kai norisi spurgų – paprastas receptas:
1. Minkštą sviestą išsukame su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki purios masės. Įmušame kiaušinį ir vėl išsukame. Į gautą masę įpilame kefyrą ir išmaišome.
2. Kitame inde persijojame miltus su vaniliniu cukrumi, druska ir kepimo milteliais.
3. Miltų mišinį beriame į sviesto/kiaušinio/cukraus ir kefyro masę ir užminkome tešlą.
4. Iškočiojame tešlą iki maždaug 1–2 cm storio, išpjauname joje spurgas dviem skirtingo dydžio žiedo formelėmis. Jei neturime, tiks ir skirtingo dydžio stiklinės. Beje, šias surgas galime gaminti ir tiesiog lazdelių formos.
5. Platesnę lėkštę išklojame popieriniu rankšluosčiu. Ant viryklės užkaičiame puodą ar keptuvę aukštesniais kraštais, įkaitiname aliejų ir verdame jame spurgas iš abiejų pusių. Išvirusias dedame ant popierinio rankšluosčio, kad sugertume riebalų perteklių. Pabarstome cukraus pudra (geriausia tai daryti per sietelį) ir tiekiame ant vaišių stalo.
Šios paprastai pagaminamos spurgos skanios tiek šiltos, tiek atvėsusios. Norėdami saldesnės recepto variacijos, galime išvirtas spurgas aplieti tirpintu šokoladu ir pabarstyti norimais pabarstukais.
Kai norisi spurgų – paprastas receptas. © Tekstas ir nuotraukos: Alvilės Rimaitės
Parašykite komentarą