greitas kalėdinis sūrio tortas ir 3 būdai kaip jį papuošti

Greitas kalėdinis sūrio tortas ir 3 būdai, kaip jį papuošti

Kalėdas reikia švęsti, o ne leisti puodų draugijoje. Tad šiai progai puikiai tinka itin greitai pagaminamas kalėdinis sūrio tortas, kurio nereikia kepti. Sausainius sumalame, sumaišome su sviestu, apliejame su kondensuotu pienu išplakta maskarpone ir sušaldome.

Viskas, tortas gatavas, telieka papuošti – žemiau jo recepto pristatysiu 3 skirtingus torto aprėdus, visi jie pagaminami viens du, tiesiog išsirinkite, kuris labiausiai džiugins akį ir gomurį.

Apie torto pagrindą – aš gaminau patį paprasčiausią, tačiau, be abejo, galime varijuoti: pasigaminti sveikesnį torto pagrindą iš maltų datulių su riešutais (receptas čia), arba su sviestu maišyti ne pirktinius, o pačių keptus sausainius (iš šio recepto). Kurį pagrindą pasirinktumėme, atminkime, kad šio torto kremas yra be želatinos, tad jis bus minkštesnės, pudingo konsistencijos. Todėl torto pagrindo gaminkime tiek, kad užtektų sulipdyti aukštesnius kraštus – jie gražiai įrėmins kremą.

Reikės:

  • 240 g (160 g) sausainių „Gaidelis“
  • 125 g (85 g) sviesto
  • 450 g (320 g) maskarponės sūrio
  • 400 g (280 g) kondensuoto pieno
  • 60 ml (45 ml) citrinos sulčių
  • 1 ir 1/3 (1) šaukštelio tarkuotos citrinos žievelės
  • 1 (0,7) šaukštelio maltos vanilės (nebūtinai)
  • Papuošimui pasirinktinai: 20 g (15 g) juodo šokolado; 3 (2) saldaininių kalėdinių lazdelių; 3 (2) saujų
    granatų sėklų

Esu gaminusi šį tortą 2 dydžių, tad abu juos ir pateikiu – recepte pirmasis skaičius nurodytas gaminant tortą atsegamoje 22 cm skersmens formoje, antrasis – 18 cm formoje.

Gaminame greitą kalėdinį sūrio tortą:

1. Sviestą ištirpiname ant vidutinės ugnies. Sausainius susmulkiname virtuvės kombainu iki trupinių, sumaišome su tirpintu sviestu. Gautus drėgnus trupinius dedame į atsegamą torto formą ir joje suformuojame torto pagrindą ir aukštesnius kraštus. Statome į šaldytuvą, kad pastingtų, kol ruošime kremą.

2. Maskarponę išplakame elektriniu plakikliu, srovele supilame kondensuotą pieną, vėl išplakame iki vientisos masės. Pilame citrinos sultis, beriame smulkiai tarkuotą žievelę, maltą vanilę ir dar kartą išplakame iki vientisos masės.

3. Gautą kremą supilame ant trupinių pagrindo, paviršių išlyginame. Uždengiame maistine plėvele ir statome į šaldytuvą bent 4 valandoms, o geriausia per naktį, kad pilnai sustingtų.

Puošiame kalėdinį sūrio tortą, I būdas – šokoladinės eglutės:

Vandens vonelėje ištirpiname juodą šokoladą – kaip tai daryti puikiai aprašyta šiame tinklaraštyje, supilame į maišelį prakirptų kampu ar konditerinį švirkštą ir ant kepimo popieriaus nusipiešiame eglutes. Galime piešti tiesiai, galime po kepimo popieriumi pasidėti pasiruoštą piešinį. Paliekame sustingti ir dekoruojame tortą apjuosdami jo kraštus (jei eglių pasigaminome daug) arba išdėliodami jo centre. Norėdami tvirtesnių eglučių, galime jas piešti ant plonų sūrių lazdelių, pastarosios bus tvirtesniais kamienais. Eglutes galime puošti spalvotais pabarstukais, tik juos barstykime vos išlieję šokoladą – jis stingsta gana sparčiai.

Puošiame kalėdinį sūrio tortą, II būdas – saldainių lazdelės:

Saldainines lazdeles dedame į maišelį ir virtuvės plaktuku jas atsargiai padaužome, pasmulkiname. Gautais gabalėliais puošiame tortą.
Kalėdiniu laikotarpiu šių saldaininių lazdelių būna ir didesniuose prekybos centruose prie kasų, tarkime, šiemet jų tikrai galima rasti Rimi.

Puošiame kalėdinį sūrio tortą, III būdas – granato sėklos:

Čia ir pasakoti daug nereikia – išlukštentas sėklas beriame ant torto centro, kiek pasklaidome. Paprasta ir labai gražu.

Nuotraukos: Alvilės Rimaitės

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *