Apie vaikus ir traškučius daug pasakoti nereikia, visi žinome, kokį stebuklingą poveikį mažiesiems turi auksinės bulvių riekelės iš išsvajotojo šiugždančio maišelio. Kadangi manau, jog kategoriški draudimai dažniausiai padaro daugiau žalos, o ne naudos, retkarčiais leidžiu vaikams pasilepinti ir pirktiniais bulvių traškučiais. Tačiau paprastai čipsų troškulį galima užgesinti ir gerokai sveikesnėmis alternatyvomis. Vaikų šventėse sveikesni traškučiai, mano galva, labai protingas pasirinkimas – mažiems pilveliams sočiai užtenka ir išbandymo tortu bei kitais saldumynais.
Dosniajam rudens metui artėjant sveikų traškučių lengvai pasiruošime iš daržovių. Man pernai tikru atradimu tapo pastarnokų traškučiai, juos paruošti galima 2 būdais, sveikesni, žinoma, džiovinti orkaitėje, abu receptai laukia čia.
Labai panašiai gaminami ir morkų bei burokėlių traškučiai, tik jiems iškepti prireiks daugiau laiko, jie džiovinami 130 laipsnių orkaitėje apie 40 minučių, sudėjus kuo ploniau supjaustytas daržovių riekeles ant kepimo popieriaus vienu sluoksniu, retkarčiais pavartant.
Gardūs, traškūs ir cukinijų traškučiai – jie džiovinami kiek mažesnės temperatūros orkaitėje: 100 laipsnių orkaitėje cukinijų traškučiai keps apie 20-30 minučių. Cukinijos, kaip ir kitos daržovės, turi būti supjaustytos kuo ploniau ir sudėtos ant kepimo popieriumi išklotos skardos vienu sluoksniu. Prieš kepant, cukinijas pabarstykime druska (atsargiai, cukinijas lengva persūdyti!), galime pašlakstyti žaliosios citrinos sultimis, balzaminiu actu ar šlakeliu alyvuogių aliejaus. Šiuos traškučius reikėtų suvalgyti per porą valandų nuo paruošimo, nes vėliau jie praranda traškumą, minkštėja.
Puikių cukinijų traškučių pasigaminsime jas sutarkavę ir sumaišę su tarkuotu sūriu – vaikams labai patiks, jei nutupdysime juos ant pagaliuko.
Kita sūrio traškučių variacija – labai greitai ir paprastai pagaminami su įvairiomis sėklomis: mmm, tikri traškučiai – rankos taip ir tiesiasi į juos.
Riekelėmis džiovinti vaisiai: bananai, obuoliai, mangai – dar viena puiki ir sveika traškučių alternatyva, labai mielai sutinkama saldžiamėgių vaikų. Norint, džiovintus obuolius ir bananus galima saikingai pabarstyti maltu cinamonu.
Vaflių traškučiai – senus laikus menantis užkandis. Iš paprasčiausių vaflių galima prisitraškinti gardžių užkandžių, pagardintų mėgstamais prieskoniais. Sveikesnis variantas – vafliai, patepti aliejumi, o ne majonezu, apie viską plačiau rasite čia.
Lavašo traškučiai – mano mėgstamiausieji! Juos taip paprasta paruošti ir jie toookie skanūs! Ragausite su kuminu ir raudonąja paprika, o gal su Provanso žolelėmis? Kaip paruošti lavašo traškučius skaitykime čia.
Ir pabaigai – naminiai bulvių traškučiai, jų receptas – čia. Nors iš paminėtų alternatyvų jie mažiausiai sveiki (ak, tas gruzdinimas aliejuje!), tačiau labiausiai panašūs į bulvių traškučius iš parduotuvės. Kasdieniu maistu jų nepaverskime, tačiau retkarčiais pasitraškinti tikrai galime!
P.S. dažiniai prie traškučių laukia čia ir čia.
Nuotraukos: Alvilės Rimaitės
Parašykite komentarą