Kulinariniai gimtadieniai vaikams – kur švęsti, kaip organizuoti?

Kulinariniai gimtadieniai apjungia eilę gerų dalykų – juose yra ir smagios kūrybos, ir komandinio darbo, o rezultatas paprastai gardus ir maloniai nustebinantis net ir pačius mažuosius kūrėjus – oho, ir tai pagaminome mes patys! Iš patirties žinau, kad kartais vaikams tokia veikla padeda atrasti ir iki tol nepasireiškusią kulinarinę gyslelę. Dar viena šauni pusė – tokią teminę šventę nesunkiai galime suorganizuoti ir gimtadienį švęsdami namuose. Apie tai būtinai pakalbėsime plačiau, o pradžiai pažvelkime, kokius įdomesnius kulinarinius gimtadienius siūlo organizatoriai.

Įtraukiantys kulinariniai gimtadieniai rengiami „PJazz“ restoranuose Vilniuje ir Kaune – čia vaikai gali kepti picas arba burgerius. Organizatoriai sako, kad tai universalus sprendimas šventei – jis tinka ir patinka tiek berniukams, tiek mergaitėms, o mažųjų kepėjų amžius labai įvairus – picas kepa ir 3 metų gimtadienį švenčiantys vaikai, ir 12–13-mečiai paaugliai, kuriuos dažniausiai sunku kuo nors sudominti – gaminti mėgstamus patiekalus vienodai įdomu visiems! Pagal amžių pakoreguojami ir darbai – štai picas kepdami didesnieji patys kočioja tešlą prie didelio darbinio stalo, o mažiukams tešla duodama jau iškočiota ir įdėta į skardelę – jiems lieka džiaugtis kūrybiniu procesu kuriant savąjį, patį skaniausią picos įdarą. Kiekvienas šventės dalyvis pluša pasipuošęs „PJazz“ kepėjų atributika: kepure ir spalvinga prijuoste. Kol kepiniai kepa, vaikai bendrauja su daugybę istorijų bei receptų žinančia profesionalia Virtuvės Šefe, vėliau visi skanauja pačių pasigamintas vaišes ir gauna Kepėjų diplomus, įkvepiančius ir toliau domėtis maisto gamyba bei patiems gaminti namuose.

6 metų ir vyresniems virtuvės šefams įvairius kulinarinius atradimus siūlo edukacinis pramogų centras Kaune „CurioCity“ – į užsiėmimus suaugusieji neleidžiami, tad vaikai gali savarankiškai rinktis ką gamins, kaip gamins ir ką valgys. Jiems patinka pasijusti labiau suaugusiais ir atsakingais. Smalsių vaikų miesto komanda teigia, kad labiausiai mažieji virtuvės virtuozai mėgsta gaminti keksiukus, picas, ledus, įvairius desertus ir kokteilius. Jiems taip pat patinka minkyti tešlą smagiai barstant miltus – juk niekas nekontroliuoja už nugaros, kokiu spinduliu miltai skrieja į šalis! Užsijuosę prijuostėmis ir pasipuošę didžiulėmis virėjų kepurėmis, vaikai išmoksta mėgautis maisto gaminimu ir sužino, kad sveika = skanu! Vaikai tampa tikrais virtuvės šefais, besidarbuojančiais realioje virtuvėje su profesionalia maisto gaminimo įranga.
Be gaminimo, čia supažindinama ir su etiketo pagrindais, vaikams papasakojama kaip reikia pasiruošti darbui virtuvėje, kaip užtikrinti saugumą, kaip teisingai elgtis prie stalo, kaip serviruoti įrankius, ką už juos pasako peilis ir šakutė. Vaikams parodomi skirtingi prieskoniai ir atskleidžiama paslaptis, kad pats geriausias iš jų yra meilė!  Tad po gimtadienio visi išeina ne tik pilni smagių virėjo emocijų, bet ir naujų žinių.

Žavias maisto gaminimo pamokas gimtadienius švenčiantiems mažiesiems alytiškiams rengia vaikų gimtadienių erdvė „Adomo sodas“. Čia įrengta virtuvėlė, pritaikyta mažųjų kulinarų poreikiams – vaikiški indai ir technika, ryškios spalvos ir žaisminga estetiška aplinka. Ir, žinoma, šauni virtuvinė uniforma – su ja žymiai smagiau dekoruoti keksiukus, plakti pieno kokteilius, konstruoti valgomas mašinas ar lėktuvus, statyti pilis ir puošti princesių sijonus pabarstukais, gaminti spragėsius, linksmus sumuštinukus ar kitą mėgstamą patiekalą. O kad šventė būtų tikrai vaikiškai smagi, taip pat laukia įtraukiantys žaidimai, susiję su maistu, jo produktais ar įrankiais. Linksmai šaudomi „kiaušiniai“, vyksta picų lenktynės, statomi blynų bokštai bei piešiami paveikslai iš saldainių ir dar daugybė kitokių smagių neįprastų žaidimų žaidžiama mažųjų šefų virtuvėlėje.

vaikų gimtadienis alytus

Virtuvės eksperimentais galima papildyti ir kitas vaikų mėgstamas gimtadienių temas, nebūtina kulinariją ar konditeriją rinktis kaip pagrindinį šventės motyvą. Mokslinis šou „Atradėjas“, vaikus pasiraityti rankoves ir imtis skanėstų gamybos kviečia vis dar be galo populiariame mergaičių tarpe „Ledo šalies“ gimtadienyje, kuris rengiamas stilinguose jaukiuose „Atradėjo“ namuose Vilniuje, Antakalnyje. Ypatingoje snieguotoje ir speiguotoje šventės atmosferoje, leidžiančioje vaikams pasijusti tarsi atsidūrus mėgstamoje pasakoje, vaikų laukia žaidybinė interaktyvi programa, kurioje telpa ne tik tikro sniego gaminimas, teminiai įdomiojo mokslo bandymai, užduotys bei linksma diskoteka, bet ir animacinio filmuko herojų gaminimas iš įvairiausių skanėstų – kas pastatys šaunesnį Olafą iš zefyriukų? Šventės pabaiga vainikuojama nepakartojamai skaniais ledais – vaniliniais-šokoladiniais arba žemuoginiais – juos vaikai gamina patys, kartu sužinodami, kokie įdomūs procesai vyksta kuriant šį puikų desertą.

Vilniuje įsikūrusioje vaikų ir jaunimo laisvalaikio studijoje „PO SKAMBUČIO“, maisto gaminimo pamokėlės papildo visą pluoštą čia siūlomų ir vaikams be galo patinkančių pramogų – diskoteką su dūmais, šokius su X’box’u, madų demonstravimą bei fotosesijas, muilo gamybą, grožio valandėles, milžiniškų muilo burbulų pūtimą, balionų lankstymą ir kitus smagius dalykus. Gimtadieniui vaikai paprastai išsirenka 3-5 veiklas – jų tarpe beveik visada atsidūria ir picų kepimas arba guminukų virimas, o neretai vaikai renkasi gaminti abu pamėgtus skanėstus. Kiekvienas darbuojasi pagal savo amžių – kas kočioja, kas sūrį tarkuoja, o kas vien tik pagardus ant picos barsto ar gražiausias guminukų formeles parenka. „PO SKAMBUČIO“ gimtadieniai su maisto gaminimo veiklomis įdomiausi 7-13 metų vaikams.

O dabar pereikime prie kulinarinių gimtadienių švenčiant namuose. Jei patys tampame organizatoriais, kokius receptus geriausia rinktis, ką dar įdomaus pasiūlyti mažiems žmonėms nuveikti?

Renkantis gaminamą patiekalą, siūlau atsižvelgti į patalpos, kurioje gaminsite dydį, vaikų amžių, temperamentą ir panašius dalykus. Iš Gimtadienio mugės aruodų labiausiai rekomenduoju šiuos paprastus ir smagiai gaminamus receptus:

Keksiukai iš ledų – žaibiškai sumaišoma tešla ir labai atraktyvu – mėgstami ledai virsta pyragu! Receptas čia.

žaibiški keksiukai iš ledų

Putėsiai arba greiti pyragėliai su obuoliaisreceptas iš Gustavo enciklopedijos knygos, viskas jame paprasta ir įveikiama pačių vaikų, tik, jei gamins mažesni, kiaušinio baltymą siūlau išplakti suaugusiajam.

pyragėliai putėsiai
Guminukai iš vaisių sulčių – vaikam tikrai patiks stebėti, kaip vaisių sultys virsta mėgstamu skanumynu. Receptas čia.

naminiai-guminukai

Sausainių kepimas – paruošiame tešlą, mažyliams galime ją ir iškočioti, o vaikams liks smagiausa dalis išpjaustyti ją formelėmis. Kuo jų yra įvairesnių, tuo geriau, tačiau jei neturite – irgi ne bėda, galite kepti valgomas sagas. Kiekvienas gimtadienio lauktuvių galės išsinešti po susirištą ant virvutės sagų ritinėlį. Cukrinių sausainių tešlos receptas čia, meduolių – čia.

aš suvalgysiu tavo sagas, arba sausainiai sagutės

Artėjant Kalėdoms puikiai tiks greitų kalėdinių namelių statybos. Paprasčiausia su vaikais namelius tik dekoruoti, prieš tai juos iškepus, tačiau turėdami daugiau laiko, vaikams galime patikėti ir namelių išpjaustymą iš tešlos. Mano siūlomi namukai paprasti, juose išvengiama mane labai gąsdinančio meduolinių sienų klijavimo – vieną idėją rasite čia, kitą – čia. Uogomis ar daržovėmis nudažyto glajaus receptas – čia.

Rengiant kulinarinį gimtadienį namuose, galima kepti ir picą, jos receptas yra čia, tik su mažaisiais šefais siūlau  neeksperimentuoti ir kepti ne susuktą rageliuose, kaip nurodyta recepte, bet įprastą picą skardoje.

Vasarą, vykstant ilgesniam gimtadieniui, vaikai gali pasigaminti super paprastų ledų iš grietinėlės ir konensuoto pieno – gaminkite šventės pradžioje ir po kelių valandų šaldiklyje, jie galės suskambėti kaip finalinis linksmybių akordas.

Naminiai ledai

Na, o jei gimtadienis vyksta gryname ore, su vaikais ant atviros ugnies visada smagu išsikepti zefyriukų, arba bananų su šokoladu.

Jei sukaktuvininką kulinarinio gimtadienio proga norėtumėte pradžiuginti smagia prijuoste, jos siuvimo schemą rasite čia.

Papildyti kulinarinį gimtadienį galime įvairiomis smagiomis istorijomis apie maistą, jo gaminimą, galime surengti net ir viktoriną kulinarinėmis temomis, kuriai klausimus parinkime pagal amžių – mažyliams gali užtekti išvardinti žinomas daržoves ar vaisius, didesnieji jau atsakys, kur yra picos ar burgerių tėvynė.

Skanių gimtadienių su mažaisias virtuvės meistrais!

Nuotraukos: viršuje – CurioCity (1), tekste – PJazz (4), CurioCity (4), Adomo sodas (4), Atradėjas (4), Po skambučio (4).

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *