Atnaujinta 27/05/2025
Kai ant daržovių bei vaisių prekystalių vis labiau įsikaraliauja užjūrio princai, o didžioji dalis lietuviškų gėrybių ima trauktis ir panašėti į pavytusias, ne pirmos jaunystės ponias, pats metas prisiminti džiovintas gėrybes: puikų naudingų medžiagų šaltinį, iš kurio galime pagaminti gardžių užkandžių tiek šventei, tiek kasdienai. Į vieną įrašą rikiuojasi Gimtadienio mugės receptai iš džiovintų vaisių, riešutų, sėklų. Man labai patinka, kad jie visi valgomi rankomis, neteplūs ir tinka tiek vaikų priešpiečių dėžutei, tiek kaip budintis sveikesnis užkandis namuose. Ir dar – daugumai receptų nereikia orkaitės – ji gali ramiai atostogauti.
Sveiki skanėstai iš obuolių
Džiovintų obuolių traškučiai. Supjaustyti itin plonomis riekelėmis, cinamonu pabarstyti – skaitykite, kaip pagaminti šiuos itin skanius obuolių traškučius.
Obuolių sūris orkaitėje. Turėti jo atsargų visada puiku.
Avižų batonėliai
Puikiausias būdas į vaikų pilvelius iškomandiruoti dalykus, kurių jie paprastai nevalgo – chia sėklas, maistingąsias kanapes, linų sėmenis. Labai paprasta pagaminti, o skonį kaskart galime paįvairinti vis kitomis sėklomis ar vaisiais.
Greiti avižiniai batonėliai, kurių nereikia kepti – su jais apsisuksime dar greičiau, o improvizacijos laisvė, keičiant vaisius bei sėklas, taip pat galima.
Skanėstai iš datulių
Nekeptas skanumynas vaikams iš džiovintų datulių – datulės, migdolai, kakava ir kokoso drožlės. Sumalame, suformuojame, atvėsiname, pjaustome ir gardžiuojamės.
Sveikesni snickeriai – saldžiosios datulės ir sūrstelėję žemės riešutai. Apliejame tirpintu šokoladu ir turime skanius, gerokai sveikesnius saldainius.
Receptai iš džiovintų vaisių, riešutų, sėklų – ypatingai gardu
Avižų batonėliai iš 3-jų ingredientų. Paprasta, maistinga, sotu ir labai gardu – tarsi naminė chalva.
Žvaigždės iš maltų migdolų – šventei jas galima puošti glaistu, o gaminant kasdienai – palikti neaprengtas ir dėti mažiau cukraus.
Vaisių ir daržovių kamuoliukai
Abrikosų kamuoliukai – sumalam ir sulipdom, orkaitei vėl išeiginė. Dauguma vaikų džiovintus abrikosus valgo noriai, tad kamuoliukai – puiki slėptuvė chia ar kitoms, vaikų nelabai mėgstamoms sėkloms.
Morkų kamuoliukai – kol lietuviškos morkos visai nesuvyto, galime iš jų paruošti kamuoliukus, praturtintus džiovintomis figomis, datulėmis, sėklomis. Kadangi čia dalyvauja šviežios daržovės, kamuoliukus reikėtų suvalgyti per 1-2 dienas.
Naminiai trapučiai
Naminiai duoniukai – tikras atradimas sveikų užkandžių mėgėjams. Sėklas, dribsnius, ruginius miltus pabrinkiname 20 minučių, išliejame į skardą plonu sluoksniu ir kepame.
Grikių miltų trapučiai su linų sėmenimis – dar vienas naminių duoniukų variantas.
Sūrio ir sėklų traškučiai – aguonų ir sezamo sėklos tarkuoto sūrio glėbyje. Paruošiama tiesiog žaibiškai.
Granola
Naminė granola – ji nepakeičiamai pagardina ir padaro sotesniu pusryčių jogurtą, ja galime apibarstyti pyragus, keksiukus, lesti vieną ar susilipdyti granolos batonėlius – paprastus, ar panašius į paukščių lizdelius.
Riešutainis ir džiovinti svarainiai
Riešutainis, arba karamelizuoti riešutai griliaže – neginčijamai šventinis variantas, kasdienai tiek cukraus tikrai nereikia. Tačiau riešutai čia dalyvauja pilnu tempu ir yra tikrai labai labai skanūs.
Pabaigai – džiovintų svarainių cukrinukai. Puikus pavyzdys, kaip mūsų krašte augantį vaisių, su kuriuo dažnas nežino ką veikti, paversti į neatsivalgomą ir naudingomis medžiagomis praturtintą užkandį.
Receptai iš džiovintų vaisių, riešutų ir sėklų. © Tekstas ir nuotraukos: Alvilės Rimaitės
Parašykite atsiliepimą